БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото

10803
БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото
Снимка: iStock/Guliver

Трябва морал да приемем Закон за възрастните хора и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред майките и бащите ни. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков в декларация от името на група.

"Първият ден на месец октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. Има ли повод за радост? Подкрепата на възрастните хора и на хората през целия им жизнен цикъл е една от основните цели на социалната политика", каза още Гьоков.

Нинова: Ще бъдем упорити и ще настояваме докрай за Закона за възрастните хора (ВИДЕО)

„Скъпи наши майки и бащи, баби и дядовци,честит празник на възрастните хора! Вие ни отгледахте и възпитахте и сме ви признателни ...

По думите му принципите на солидарност, равнопоставеност и достъпност не биха имали тази значимост, ако не бяха съпътствани от реални мерки за всички. Гьоков отчете, че неминуемо социалната политика на България през последните години е повлияна от тенденциите в ЕС и заедно се изгражда европейския социален модел. "За съжаление в България като че ли е още далеч от тези цели", посочи народният представител.

Той обърна внимание, че към края на 2018 общия брой на хората над 60-годишна възраст е 1 млн. 973 хил. 613, близо 30 % от общия брой на населението и по-голямата част живеят в бедност. "Възрастните хора наред с материалните трудности, се сблъскват и друга несгода - самотата. Тя не само в буквалния смисъл на думата, а в това, че се превръщат в забравени от обществото хора", допълни Гьоков.

"В България от всички европейски страни пенсиите са най-ниски. Ние от "БСП за България" се обръщаме към вас българските пенсионери - не се смятайте за бедни, защото вашите сърца са богати. Оставили сме ги да мизерстват", коментира още Гьоков.

Според него обществото е обрекло възрастните хора на ранна смърт. "В своята близо 14-вековна история България не е била поставена в такова състояние", отчете още депутатът от БСП. "Българският пенсионер е с най-ниската пенсия, при най-нисък праг на бедност. Да си възрастен човек в България е трагично.

Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора

Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора. "За" гласуваха 77 народни представители, "против" - 4 и "въздържали...

От ПГ на "БСП за България" се обръщаме към вас, като хора, които въпреки всичко продължават да участват активно в обществeния живот. От това най-високо място трибуната на Народното събрание от ПГ на БСП за България се обръщаме към всички парламентарни групи - в тежка демографска криза сме, възрастните хора имат нужда от нова перспектива.

Предлагаме да се обединим да създадем един електронен данъчен регистър, обединяващ информация за всяко лице. Да работим за увеличаване на доверието в социалната система като направим пенсионна реформа, която да повиши адекватността на пенсиите и увеличаването на приходите в Държавното обществено осигуряване, което ще постигнем чрез комплекс от мерки.

На първо място преизчисляване на пенсиите. Последното е от 2008 г. Всички пенсионери очакват едно такова действие. Премахване на максималният месечен размер на социално осигурителния доход и максималния размер на пенсията, увеличаване на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията, процентът за всяка година осигурителен стаж да е поне 1, 32, колкото е стандартът на Международната организация на труда.

След това да продължи плановото му увеличиване до 1,5 %. Разширяване на съществуващи гъвкави елементи за по-дългото оставане на пазара на труда", каза още Гьоков и отчете, че всички плащания, които не са свързани с осигурителния принос да бъдат извадени от Държавното обществено осигуряване и да се поемат от държавния бюджет.

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите

Със 76 гласа „за“, 15 – „против“ и 81 – „въздържал се“ парламентът отхвърли предложение...

На следващо място създаване на допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастните хора и за хората с увреждания. Не на последно място приемане на Закон за възрастните хора", допълни още Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика