"Булгаргаз" е прекратил търга за тръбен газ, а за LNG е променен

4793
"Булгаргаз" е прекратил търга за тръбен газ, а за LNG е променен
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" е прекратил търга за доставка на природен газ по тръбопровод за периода 1 ноември 2022 г. - 31 декември 2023 г. Удължен е срокът за подаване на обвързващи оферти за участие в процедурата за доставка на втечнен газ за десет години – от 2024 до 2034 г. Дружеството в момента разглежда предложенията за осигуряване на втечнен природен газ (LNG) за 2023 г..

"За последния месец на настоящата година, гръцките ДЕПА и "Митилинеос" отново ще са тези, които ще внасят съществената част от природния газ в България", заяви изпълнителният директор на държавния газов доставчик Деница Златева пред Mediapool.

По думите ѝ не е проблем прекратяването на търга за 14-месечните доставки на газ до виртуална търговска точка в страната, тъй като има голям интерес към LNG търга за цялата следваща година и предложенията ще покрият необходимите количества. Решението за отказ от тази процедура е взето, защото двама от общо тримата кандидати са били дисквалифицирани. Единственият останал претендент пък е оферирал количества само за определени месеци, което не устройва държавния доставчик. Освен това предвиденият период беше от началото на ноември т.г. до края на следващата, но ноември изтича, а за декември в отделен търг вече са избрани доставчиците на втечнен газ. Това отново са ДЕПА и "Митилинеос", които спечелиха и LNG вноса за ноември. За разлика от предишния път, когато обяви резултатите от търга за ноември, сега се оказа, че "Булгаргаз" е "забравил" да съобщи победителите за декември, а това са същите две компании.

Така на "Булгаргаз" остава да реши за доставките на втечнен газ през 2023 г. и да придвижи процедурата за десетгодишния внос през бъдещия терминал за регазификация на втечнен газ в Александрулопис, който се очаква да заработи през 2024 г.

За LNG доставките през 2023 г. оферти са подали над десет фирми. Те са отворени, разглеждат се от комисия в "Булгаргаз" и класацията на предпочетените кандидати трябва да излезе на 30 ноември. В тази процедура бяха извършени няколко промени. От последните става ясно, че държавният доставчик осигурява три слота за разтоварване на втечнения газ на гръцкия терминал Ревитуса – на 15 и 26 април 2023 г. за 500 хил. МВтч и 1 млн. МВтч и на 11 октомври догодина за 1 млн. МВтч. Сред офертите обаче има такива с осигурени от кандидатите слотове на Ревитуса, на хърватското съоръжение Кърк и на терминали в Италия. Кои ще са избраните доставчици, ще стане ясно към края на следващата седмица, очаква Златева.

Десетгодишният търг е удължен с две седмици заради внесено от ГЕРБ предложение парламентът да вземе решение за обявяване също на десетгодишен търг за природен газ, който би дублирал сегашния. Затова дружеството е предпочело да изчака действията на депутатите, но от ГЕРБ са решили да оттеглят предложението си и сега задействаната през септември процедура продължава.

Неофициално: "Булгаргаз" се оправдава, че гърците попречили да вземе още слотове за втеченен газ

"Булгаргаз" е искал да участва в още по-сериозно наддаване за закупуване на слотове в гръцкия терминал за (разтоварване на) втечнен газ...

Така първоначалните обвързващи оферти за доставките от 2024 до 2034 г. ще се приемат до 8 декември 2022 г.. Предишният срок беше 29 ноември. На 9 декември би трябвало да се отворят офертите, след което да се проведат преговори с допуснатите участници, а окончателни оферти се чакат до 24 януари 2023 г. Това беше и датата в условията на търга преди отлагането на срока за първоначалните оферти. Реално с една седмица ще бъде съкратено времето за преговори с допуснатите кандидати. Първоначално те трябваше да се проведат от 8 декември до 16 януари. Сега това ще стане между 15 декември и 16 януари.

През февруари се очаква да станат ясни и доставчиците на втечнен газ за десетте години.

В края на септември Деница Златева обяви на заседание на енергийния регулатор, че интерес към търговете на "Булгаргаз" имат фирми от Европа, Америка и Китай и сред тях са както производители на втечнен газ, така и търговци.

ОЩЕ: "Булгаргаз" стигна до слотове на "Ревитуса" за 2023 г., но достатъчни ли са?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com