Бутат незаконно заведение на бивш областен управител от ГЕРБ в Созопол, но след сезона

10486
Бутат незаконно заведение на бивш областен управител от ГЕРБ в Созопол, но след сезона
Снимка: БГНЕС

Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с тераса и стълба, които са поставени на къща паметник на културата. Новият собственик на сградата иска да я реставрира в стария ѝ вид и е сигнализирал за незаконното строителство и нарушение на Закона за културното наследство, предава БГНЕС.

Къщата е една от емблематичните за Созопол. Намира се до портите на античната крепостна стена, до амфитеатъра и църквата на площада в Стария град. Новият собственик на сградата я заварва със зазидани прозорци и тераса със заведение.

"Тук става въпрос за паметник на културата и виждаме, че тази постройка, която е опряла до Североизточната стена, е затворила над 50% от стената на къщата. Аз не мисля, че това е нормално и че някой може да го узакони в този вид, най-вероятно го е направил някой, който си е помислил , че е над закона”, коментира собственикът на сградата Румен Караманов.

Реставрират разпадащ се старинен паметник на културата в Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва консервация и реставрация на фасадата на възрожденска къща „Георги Павли...

Заведението е собственост на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Извършена е проверка от Главния инспекторат за опазване на културното наследство и общината в Созопол започва административно производство.

„Навесът, който е с издадено разрешително за стоеж до приключване на дейностите по реставриране на сградата, паметник на културата, следва да се премахне. Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата и те ще бъдат премахнати”, заяви Иванка Хльосторова, директор Дирекция „Устройство на територията” в Община Созопол.

„В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и там някакво условие и изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон ще го премахна - керемиденият покрив, така че няма казус", заяви от своя страна собственикът на заведението Константин Гребенаров.

От община Созопол заявиха, че незаконната тераса и стълбата върху крепостната стена ще бъдат премахнати след края на сезона, защото в разгара на туристическия сезон няма как да влезе тежка техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...