Бъчварова: Центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности

2608
Бъчварова: Центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности
Снимка: БГНЕС

Към момента центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет.

„МВР и българското правителство винаги са имали последователна политика по отношение на мигрантската заплаха, която засяга цяла Европа и има глобални аспекти. Тази политика е свързана със строга охрана и контрол на българските граници, със строги правила и спазване на процедурите за регистрация на всички преминали нелегално българската граница, мерки за ограничаване на нелегалната миграция и спазване на ангажиментите, които поемаме в рамките на ЕС като активни и пълноправни членове на съюза“, заяви вътрешният министър.

Тя припомни, че квотният принцип за разпределение определи България да приеме 1800 мигранти, от които 70 са по програмите за презаселване, а останалите по програмите за релокация.

„Към момента по тези наши ангажимента имаме изпълнение на 6 души, които са приети по програмата за релокация от Гърция и очакваме 9 човека по програмата за презаселване от Турция “, уточни министър Бъчварова.

По думите ѝ хората, които се приемат по тези програми, са предварително проверени и одобрени от ДАНС и от Агенцията по бежанците. „Ние знаем кои са тези хора, които приемаме. Те отговарят на нашите предварителни условия, които сме поставили и за тяхното интегриране ние получаваме определени средства“, обясни вътрешният министър.

Тя обясни, че по преценка от страна на общините, че могат да ги приемат, тези хора ще имат възможност да намерят жилище, да започнат работа и обучение. „Тук не става въпрос за заливане на страната по никакъв начин. Става въпрос за предоставяне на възможности на хора, които са потърсили убежище и имат право на това“, заяви министър Бъчварова, цитирана от Фокус.

По думите й организацията на приема на мигрантите, които очакват да получат бежански статут, е ясна. „Ние имахме основен ресурс за приемането им в центрове, които са от отворен тип, което им дава възможност да изчакват получаването на статута, за който кандидатстват, да излязат на външни адреси, да бъдат регистрирани. Тоест след като те спазят процедурите по регистрация, те имат своите права“, обясни вътрешният министър.

Депутатите орязаха реформата на Бъчварова, докато тя е в САЩ

Докато вътрешният министър Румяна Бъчварова е в САЩ за Общото събрание на НАТО, парламентът отмени голяма част от текстовете в Закона з...

Тя допълни, че след увеличаването на потока през южната ни граница през това лято, който все пак е по-нисък в сравнение с предишни години, и благодарение на усилията да се предотврати по-нататъшния път на мигрантите към Европа, центровете у нас са били заети за относително кратко време. „Към момента те са на прага на своите възможности. Съзнавайки този факт и детайлите от ежедневието на тези хора, както и напрежението, което изпитват, се опитваме да реорганицираме нашата работа. Реорганизацията се изразява в това, че част от отворените центрове се подготвяме да бъдат реорганизирани като центрове от затворен тип“, посочи още министър Бъчварова.

Не създаваме нови центрове за приемане на повече бежанци, изграждаме площадки с фургони, за да може да настаняваме хора в тях, ако мигрантиският натиск се засили, заяви Бъчварова.

Министърът обясни, че от средствата, отпуснати от ЕК за страната ни, 14 млн. евро ще бъдат използвани за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. „Това изключително много ще повиши качеството на обслужването, сигурността и резултатите, които има от тази дейност“, посочи министър Бъчварова. Тя обясни, че 5 млн. евро са предвидени за преместване на един от домовете на ДАБ от София. „Ще търсим място, което да оборудваме и което да не бъде в центъра на столицата, което не е добра практика“, посочи вътрешният министър.

Тя подчерта, че 2 млн. евро ще бъдат използвани за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им на произход от Международната организация по миграция. „Това е една линия, по която започваме активно да работим и се надяваме да имаме осезаем резултат от нея“, коментира министър Бъчварова. По думите ѝ 15 млн. евро са предвидени за три кризисни центъра от затворен тип за фургони и тяхната издръжка за 4 месеца. „Ние не създаваме нови центрове за приемане на повече бежанци, ние създаваме условия за изграждане на площадки и необходимата инфраструктура към тях - ако се засили мигрантският поток, да можем да реагираме в спешен порядък и да настаняваме хората там във фургони. Тези центрове могат да бъдат разгръщани за определен период, след което да биват закривани, с което няма да променим ситуацията в населените места. Търсим места, които да бъдат най-подходящи, при евентуално увеличаване на мигрантския натиск, така че да не създават допълнителни проблеми на населението в местата, в които те ще бъдат евентуално разположени”, обясни министър Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com