Българи във Великобритания се обявиха срещу новите правила за влизане у нас

20931
Българи във Великобритания се обявиха срещу новите правила за влизане у нас
Снимка: iStock

Всички влизащи у нас от „червената зона“, включително и българските граждани, от този четвъртък трябва да представят отрицателен резултат oт PCR тест, независимо дали са ваксинирани или не. Новото правило беше посрещнато остро от една от най-големите български общности зад граница, предава БТВ.

В разгара на летните почивки са десетки случаите на хора, които трябва да променят плановете си за пътуване, защото ако на влизане в България не се представи който и да е от двата документа - влизащите се поставят под задължителна 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. Новата заповед изправя пред изпитание хора, които не са ваксинирани и не могат да докажат, че са преболедували COVID-19.

Здравната система във Великобритания е толкова натоварена, колкото през януари

Британската Национална здравна система (НЗС) е толкова натоварена в момента, колкото и през пика на втората вълна през януари тази годи...

Олег Петков живее в английския град Хатфийлд и заради пандемията не се е прибирал в България от година и половина. „Дните, които ми ограничава като почивка работодателят, са до 15 дена. За мен ще бъде непостижимо и невъзможно 10 дни да стоя вкъщи под карантина. Чувствам се дискриминиран по-скоро, тъй като тези, които имат, ще могат да пътуват, а аз няма да мога“, казва Олег.

Десетки сигнали като този на Олег Попов до омбудсмана на България доведоха и до нейната официална реакция. „Наясно съм с необходимостта от въвеждане на ефективни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и стимулиране на процеса на ваксинация, но бих искала да отбележа, че със заповедта се създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, притежаващи валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ за регламентираните срокове на валидност“.

В социалните мрежи граждани изразяват недоволството си от кратките срокове за въвеждането на новите мерки. Cъc cъщaтa зaпoвeд ce дoпycĸa влизaнeтo в cтpaнaтa, бeз дa e нeoбxoдимo дa пpeдcтaвят дoĸyмeнти зa СОVІD-19, нa дeцa дo 12-гoдишнa възpacт, нeзaвиcимo oт зoнaтa, в ĸoятo пoпaдa дъpжaвaтa, oт ĸoятo пpиcтигaт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...