България да реши от какви затвори има нужда, призова зам.-министър

3405
България да реши от какви затвори има нужда, призова зам.-министър
Снимка: БГНЕС

България трябва да реши от какви затвори има нужда - дали такива, в които затворниците са в изолация, или от открит тип, при който те се превъзпитават чрез труд. Това обяви от парламентарната трибуна зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който бе изслушан от депутатите, след като затворник избяга от затворническо общежитие в Ловеч и днес издирването му продължава.

"Въпросът е какви затвори подхождат на демократична България – да наблегнем на изолацията или на превъзпитанието чрез труд. Това е важен въпрос, който стои на вашето внимание", коментира Проданов. Според него работата на осъдени на външни открити обекти е много добра алтернатива за превъзпитания.

Затворникът от Ловеч вероятно е избягал, бидейки пуснат да работи на открито

В случая с издирвания затворник в Ловеч вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали той може да работи на отк...

В случая с издирвания затворник в Ловеч вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали той може да работи на открито, смята зам.-министърът.

Той уточни, че вчера сутринта към 10.30 часа служител на фирма, с която държавното предприятие "Затворно дело" има сключен договор за отдаване на труд, е информирал ръководството на затвора в Ловеч, че един от работещите лишени от свобода, се е отклонил от работния обект.

"На нас ни беше незабавно докладвано и до обяд беше сформирана комисия на най-високо равнище начело с един от заместник главните директори на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент", допълни заместник-министърът.

Цитира данни, според които от 2009 г. има устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници от общежития от открит тип. През 2005 г. 17 души са се отклонили от общежития от открит тип, през 2006 г. - 27, през 2007 г. - 49, през 2008 г. - 45, а от 2009 г. - са под 10 души на година. До момента от началото на годината това се е случило с петима души, а през цялата минала - с 8.

Това не е бягство - това е отклонение от външен обект

Това заяви зам.-правосъдният министър Николай Проданов пред Нова телевизия относно избягалия затворник от Пловдивския затвор. Затворни...

Към 21 юни в общежитията от открит тип в цялата страна е имало 1899 души, лишени от свобода. Вчера общо 802 от тях са били на работа на външни открити работни обекти, където по принцип няма охрана, се разбра от думите на заместник-министъра.

От април досега 5 души са се отклонили от правосъдието - време е управляващото мнозинство да се отклони от изпълнителната власт, коментира народният представител от "БСП за България" Иван Ченчев в началото на днешното пленарно заседание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com