X
 
 

България е 12-та в Европа по смъртност заради неправилно хранене

5467 0
България е 12-та в Европа по смъртност заради неправилно хранене
Снимка: iStock/Guliver
България е на 12 място в Европа по смъртност, причинена от неправилно хранене. В изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена в Германия са включени общо 51 държави, пише БГНЕС. Проучването обхваща данни от 1990 г. до 2016 г. Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики.

Първенец в отрицателната класация е Узбекистан, където починалите от неправилно хранене са близо 400 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. На последната позиция от първата десятка е Русия с около 300 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия и веднага след нея се нарежда България. У нас починалите, вследствие на неправилно хранене, са 260. Основните заболявания, причинени от това, засягат съдовата система и са породени от вредни хранителни навици.

Деца и родители заедно в игри за здравословно хранене

По повод Деня на християнското семейство детска градина „Европейчета“ организира тиймбилдинг игри за родители. В проявата у...

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция. В тези страни починалите от вредното хранене са съответно по 43 души - в първите две държави и 46 - в другата посочена по-горе. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти. Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранните години от живота.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално