България е подготвена за коронавируса, взети са всички мерки

4461
България е подготвена за коронавируса, взети са всички мерки
Снимка: БГНЕС

България взема всички необходими мерки за борба с корона вируса и макар все още да няма болни у нас, държавата е готова да реагира мигновено. Властите са подготвили проверки по границите, сформират екипи по места и информират гражданите къде и каква помощ да потърсят и как да предпазят най-близките си в случай, че имат симптоми на смъртоносния вирус.

Това обясни началникът на българския щаб срещу разпространението на коронавируса и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в предаването "Лице в лице" по bTV.

Без паника: Всичко, което трябва да знаем, за коронавируса

Темата с новия коронавирус (вече официално наричан (COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува все повече България. Вчера се проведе изт...

В момента България разполага с над 2000 теста за китайския вирус, разпределени между ВМА и Националния център за заразни и паразитни болести. Частна фирма се е ангажирала да осигури още 5000 теста, така че болниците да разполагат с тях в случай на нужда.

Мутафчийски е помолил всички областни управители да съберат областните медицински екипи, както и представители на РЗИ. Разкриват се още две лаборатории - в Стара Загора и във Варна, разкри още шефът на ВМА.

На всички летища има термокамери и те работят, дори хората да не ги виждат, увери шефът на ВМА. Всеки, който се прибира от Китай или Италия, ще попълва специална анкета с информация къде ще отседне в следващите 14 дни (инкубационния период в развитието на вируса, б.р.).

Дори да нямат симптоми, пристигащите от двете рискови дестинации трябва да се изолират вкъщи за 14 дни и да ограничат социалните си контакти с близки и приятели, за да се намали риска от потенциално заразяване. Работодателите също съветвали работниците да си стоят вкъщи за въпросните 14 дни, като се договорят как ще им бъде смятан въпросния карантинен период – дали като болничен, или като отпуск.

Борбата с коронавируса - самодисциплина или мерки на държавата?

На територията на България няма пациент с прояви на инфекция, причинена от конавирус. Най-важното е дисциплината на хората, които се вр...

В градовете има и мобилни групи, които могат да реагират и да транспортират болния до медицинско заведение в случай на нужда.

Коронавирусът е фатален главно за възрастни хора, такива с тежки хронични заболявания и хора със слаб имунитет. Вирусът се предавал главно по въздушно-капков път, но и чрез контакт. Стоките, които се доставят от чужбина, няма как да носят зараза, тъй като вирусът оцелява само 1-2 часа върху повърхност.

Все още няма доказано лечение за корона вируса, но срещу него най-често се използват лекарства срещу грип и СПИН. Обичайната причина за фатален изход при болните е пневмония и дихателна недостатъчност.

Той посъветва хората да приемат различни вещества, които укрепват имунната система.

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса райони в Италия

Повече от 15 000 българи живеят в засегнатите райони. През цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни почти постоянно. Има...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com