България е подготвена за коронавируса, взети са всички мерки

4537
България е подготвена за коронавируса, взети са всички мерки
Снимка: БГНЕС

България взема всички необходими мерки за борба с корона вируса и макар все още да няма болни у нас, държавата е готова да реагира мигновено. Властите са подготвили проверки по границите, сформират екипи по места и информират гражданите къде и каква помощ да потърсят и как да предпазят най-близките си в случай, че имат симптоми на смъртоносния вирус.

Това обясни началникът на българския щаб срещу разпространението на коронавируса и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в предаването "Лице в лице" по bTV.

Без паника: Всичко, което трябва да знаем, за коронавируса

Темата с новия коронавирус (вече официално наричан (COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува все повече България. Вчера се проведе изт...

В момента България разполага с над 2000 теста за китайския вирус, разпределени между ВМА и Националния център за заразни и паразитни болести. Частна фирма се е ангажирала да осигури още 5000 теста, така че болниците да разполагат с тях в случай на нужда.

Мутафчийски е помолил всички областни управители да съберат областните медицински екипи, както и представители на РЗИ. Разкриват се още две лаборатории - в Стара Загора и във Варна, разкри още шефът на ВМА.

На всички летища има термокамери и те работят, дори хората да не ги виждат, увери шефът на ВМА. Всеки, който се прибира от Китай или Италия, ще попълва специална анкета с информация къде ще отседне в следващите 14 дни (инкубационния период в развитието на вируса, б.р.).

Дори да нямат симптоми, пристигащите от двете рискови дестинации трябва да се изолират вкъщи за 14 дни и да ограничат социалните си контакти с близки и приятели, за да се намали риска от потенциално заразяване. Работодателите също съветвали работниците да си стоят вкъщи за въпросните 14 дни, като се договорят как ще им бъде смятан въпросния карантинен период – дали като болничен, или като отпуск.

Борбата с коронавируса - самодисциплина или мерки на държавата?

На територията на България няма пациент с прояви на инфекция, причинена от конавирус. Най-важното е дисциплината на хората, които се вр...

В градовете има и мобилни групи, които могат да реагират и да транспортират болния до медицинско заведение в случай на нужда.

Коронавирусът е фатален главно за възрастни хора, такива с тежки хронични заболявания и хора със слаб имунитет. Вирусът се предавал главно по въздушно-капков път, но и чрез контакт. Стоките, които се доставят от чужбина, няма как да носят зараза, тъй като вирусът оцелява само 1-2 часа върху повърхност.

Все още няма доказано лечение за корона вируса, но срещу него най-често се използват лекарства срещу грип и СПИН. Обичайната причина за фатален изход при болните е пневмония и дихателна недостатъчност.

Той посъветва хората да приемат различни вещества, които укрепват имунната система.

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса райони в Италия

Повече от 15 000 българи живеят в засегнатите райони. През цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни почти постоянно. Има...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com