България е сред държавите с най-малко разводи в Европа

5437
България е сред държавите с най-малко разводи в Европа
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване установява, че България е сред страните с най-малко разводи в Европа през последните двадесет години, с коефициент от 20 процента на разтрогнатите бракове през първите 15 години от сключването им. С най-малко разводи и преди нас в тази група е Румъния (14%), следвана от Италия, Полша и Словакия. С най-много разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и Латвия, съобщиха от brak.bg.

​​Проучването на английската организация "Marriage Foundation" показва, че нивата на разводите през първите пет години от брака са намалели значително в цяла Европа. Изследването е на база данните на Евростат за броя на разводите, според продължителността на брака през първите 15 години.

Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е дошла млада жена от Мианмар*. Омъжилот...

Процентът на разводите у нас през първите 5 години от брака е 6.5% и не се е променил от 1990 година насам. Леко увеличение от 2 процента се забелязва при разводите до 10-та година от брака, при сключените през 2007 година бракове (14%), спрямо тези сключени през 1990-та (12%).

По брой сключени бракове на глава от населението през 2017 година България е малко под средното равнище, спрямо останалите страни от Европейския съюз, с 4 брака на 1000 души спрямо 4.3 на 1000 души средно за целия ЕС.

Данните на Националния статистически институт у нас показват, че броят на разводите у нас се е задържал, без особена промяна, през последните две десетилетия. През 2018г., подобно на 2000 г., броят им е 10 596.

Най-много двойки у нас се развеждат във възрастовата група от 40 до 49 години. Това съставлява 38 процента от разводите през 2018г. След тях следват разводите в групата между 30 и 39 годишните - 27 процента. На трето място се нареждат двойките на възраст между 50 и 59 години - 21 процента.

2020 ще бъде най-добрата за брак от 50 години

Според Каролайн Фолкнър, най-известният астролог на Великобритания, звездите прогнозират, че 2020 г. ще бъде най-добра за тези, които р...

За да се намали броят на разводите у нас, двойките следва да полагат повече усилия, особено между 40 и 49 годишна възраст, когато степента на разводи е най-голяма, съветват специалисти.

С цел превенция на разводите и насърчаване на двойките да поддържат близостта помежду си, за девета поредна година в България ще се проведе Международната Седмица на брака. Инициативата се отбелязва ежегодно в над 25 страни по света от 7 до 14 февруари. През последните години известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, представители на неправителствения сектор и институциите, църквите от трите клона на християнството, предприемачи и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. От старта на инициативата у нас броят на сключените бракове е нараснал с 35 процента.

Здравите бракове носят огромна полза за съпрузите и децата. Те създават атмосфера на сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти. Изследванията на социалната наука, през последните 30 години, показват, че мъжете и жените, които са сключили брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.

Повече информация за инициативите по време на Седмицата на брака у нас може да намерите на www.brak.bg.

Добрият съпруг не е въпрос на късмет

Всеки петък съпругът ми води децата на училище. Те са и негови деца, така че не би трябвало да е кой знае каква работа бащата да заведе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com