X
 
 

България е сред държавите с най-малко разводи в Европа

1374 14
България е сред държавите с най-малко разводи в Европа
Снимка: iStock/Guliver
Ново проучване установява, че България е сред страните с най-малко разводи в Европа през последните двадесет години, с коефициент от 20 процента на разтрогнатите бракове през първите 15 години от сключването им. С най-малко разводи и преди нас в тази група е Румъния (14%), следвана от Италия, Полша и Словакия. С най-много разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и Латвия, съобщиха от brak.bg.

​​Проучването на английската организация "Marriage Foundation" показва, че нивата на разводите през първите пет години от брака са намалели значително в цяла Европа. Изследването е на база данните на Евростат за броя на разводите, според продължителността на брака през първите 15 години.

Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е дошла млада жена от Мианмар*. Омъжилот...

Процентът на разводите у нас през първите 5 години от брака е 6.5% и не се е променил от 1990 година насам. Леко увеличение от 2 процента се забелязва при разводите до 10-та година от брака, при сключените през 2007 година бракове (14%), спрямо тези сключени през 1990-та (12%).

По брой сключени бракове на глава от населението през 2017 година България е малко под средното равнище, спрямо останалите страни от Европейския съюз, с 4 брака на 1000 души спрямо 4.3 на 1000 души средно за целия ЕС.

Данните на Националния статистически институт у нас показват, че броят на разводите у нас се е задържал, без особена промяна, през последните две десетилетия. През 2018г., подобно на 2000 г., броят им е 10 596.

Най-много двойки у нас се развеждат във възрастовата група от 40 до 49 години. Това съставлява 38 процента от разводите през 2018г. След тях следват разводите в групата между 30 и 39 годишните - 27 процента. На трето място се нареждат двойките на възраст между 50 и 59 години - 21 процента.

2020 ще бъде най-добрата за брак от 50 години

Според Каролайн Фолкнър, най-известният астролог на Великобритания, звездите прогнозират, че 2020 г. ще бъде най-добра за тези, които р...

За да се намали броят на разводите у нас, двойките следва да полагат повече усилия, особено между 40 и 49 годишна възраст, когато степента на разводи е най-голяма, съветват специалисти.

С цел превенция на разводите и насърчаване на двойките да поддържат близостта помежду си, за девета поредна година в България ще се проведе Международната Седмица на брака. Инициативата се отбелязва ежегодно в над 25 страни по света от 7 до 14 февруари. През последните години известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, представители на неправителствения сектор и институциите, църквите от трите клона на християнството, предприемачи и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. От старта на инициативата у нас броят на сключените бракове е нараснал с 35 процента.

Здравите бракове носят огромна полза за съпрузите и децата. Те създават атмосфера на сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти. Изследванията на социалната наука, през последните 30 години, показват, че мъжете и жените, които са сключили брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.

Повече информация за инициативите по време на Седмицата на брака у нас може да намерите на www.brak.bg.

Добрият съпруг не е въпрос на късмет

Всеки петък съпругът ми води децата на училище. Те са и негови деца, така че не би трябвало да е кой знае каква работа бащата да заведе...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Наличието или отсъствието на един документ не е гаранция за вечна любов или раздяла. Но когато се подпише брак, двамата заявяват пред себе си, роднини и приятели и света: "Да, аз и човекът до мен сме едно семейство, в радост и мъка ще строим живота си, всичко наше е общо!", а когато се разведат официално заявяват: "Вече сме разделени и имуществените дела и попечителство се уреждат както следва и т виж още ›› .н."
 • Зарежете разводите, вижте какво става в БГ-то!!!! 9 Зарежете разводите, вижте какво става в БГ-то!!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Полицията се похвалиха че са Арестували пенсионер откраднал 300 грама кашкавал от глад!!! 69-годишен мъж е в полицейския арест за кражба в хранителен магазин. Дядото, който е от Дупница, задигнал от търговски обект 300 грама кашкавал, информираха от полицията. От магазина веднага подали сигнал в полицейското управление, а криминалистите светкавично го арестували. По слечая е сезирана и прокура виж още ›› турата в Дупница. Репортер на “Струма” открил Иван Ангелов и го попитал каква е причината да краде. Ето неговия отговор: “Мои познати ми казаха, че махат баркода на продукта, който искат да откраднат, и излизат безпрепятствено. И аз реших да пробвам. Ядеше ми се кашкавал, а пенсията ми е малка и не мога да си позволя да платя 6,60 лв. за 300 г кашкавал, та пробвах и аз да мина, без да свирне алармата, но са ме видели на камерите. Пропаднах от срам. Охраната ме задържа пред погледа на купувачи. Дойде и полиция, но не ме арестуваха. Взеха ми данните и ми казаха, че ще ме потърсят да дам обяснение. Получавам 200 лв. пенсия. Диабетик съм и трябва да се храня редовно, но пенсията не стига. През зимата плащам ток и вода по 40-50 лв., за лекарствата още 15 лв. и остават 130-140 лв. За кое по-напред да ги похарча. Принудих се да открадна. Виновен съм, но и аз съм човек. Като видях овчи кашкавал, и ми се прияде. Голям срам, но и да гладувам не е лесно”, призна И. Ангелов. Той разказа, че малко след Нова година избухнала газовата печка, на която се отоплявал. За малко пламналата газ да го овъгли. Сега заделя от пенсията да ремонтира нанесените щети от пожара. Преди да се пенсионира е работил като шофьор на камион. Живее сам, не е създавал семейство.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защото е и с най малко бракове
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Рaзбирa ce.......c нaceлeниe 5 милиoнa oт кoитo : 2 милиoнa пeнcиoнeри , 1.5 пaтлaджaни и др. зeлeнчуци ......дeцa и нeпълнoлeтни ...... Eдин хoтeл нaрoд ca ocтaнaли.......
  : 0 !
 • жената каза и ние решихме :) 7 жената каза и ние решихме :) преди 1 месец Профил на трол?
  Eми дa . Пoлoвинaтa oт двoйкитe cи живeят нa ceмeйни нaчaлa , рaждaт им ce дeцa , и cи ги глeдaт . Пoдпиca ли крeпи брaкa , или финaнcoвaтa крacoтa нa мъжa и aкълa нa жeнaтa?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нема ли цици - нема брак 😂😂😂
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Чувал съм фразата: "Защо ще се жениш, знаеш ли колко е сложно да се разведеш после?"...
 • бавно ни превземат 5 бавно ни превземат преди 1 месец Профил на трол?
  Защото повечето съжителстват без брак.Такава е новата ценностна наложена от сегашния режим и еврогейците
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  МЛАДИТЕ ЕМИГРИРАХА А ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ СЕ РАЗВЕЖДАТ .... но това не е смешно
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ниските доходи са причината ! С една заплата до къде?
 • за един приятел питам 3 за един приятел питам преди 1 месец Профил на трол?
  Некой да е видел цигани да се развеждат?
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Циганите не подписват официално когато се женят.После взимат помощи за самотни майки.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ахахахахаха, пълен абсурд :)Но сме първи по извънбрачни деца нали?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Та как да има разводи като няма бракове.
Нагоре