България и Румъния влизат в Шенген още през декември?

3959
България и Румъния влизат в Шенген още през декември?
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември. Това съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

България и Румъния изпълниха изискванията, председателството полага усилия да се присъединят към Шенген и работи за утвърждаване с единодушие на решение през декември, заяви той пред Европейския парламент в дебат по искане на групата на социалистите и демократите (СиД). Бек добави, че следващата седмица в двете страни ще се състои проверка от Европейската комисия и представители на държавите от ЕС за прилагането на законодателството за охрана на външните граници, съобщава БТА.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на "похвална прозрачност", защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния. Поздравявам двете страни за начина, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци. Те дадоха пример и ни накараха да се гордеем, заяви Схинас.

От името на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер посочи, че България и Румъния са готови за Шенген и е неприемливо от 11 години да няма напредък в Съвета на ЕС. Не са нужни оправдания, а действия, двете страни имат силната ни подкрепа, добави той.

Председателят на СиД Ираче Гарсия отбеляза, че без обективни причини двете страни чакат 11 години. Българите и румънците имат същите права, като останалите граждани на ЕС. Става дума за справедливост. Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация, допълни тя. По нейните думи неприемането на двете страни объзсърчава българите и румънците, и е в услуга на антиевропейските популисти.

София инт Велд (Обнови Европа) заяви, че се чувства засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение. Срамувам се от Съвета на ЕС, че не изпълнява задълженията си. Въпросът не трябва да се използва за политически битки по други теми. Срам ме е от холандското правителство, което възпрепятства напредъка заради вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Призовавам премиера Марк Рюте да спазва правилата и да подкрепи приемането на България и Румъния. Време е да поставим единството над вътрешната политика, призова Инт Велд.

Българските евродепутати със съвместна декларация за Шенген

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство...

Тинеке Стрик (Зелени) заяви, че приемането в Шенген не е само право, а и отговорност. В последните години има данни за постоянни случаи на отблъскване и насилие на мигранти по границите на двете страни. Призоваваме за решение, съобразено с постиженията, добави тя. Стрик настоя разширяването на Шенген да не се смесва с други въпроси. Ако България възприеме този подход, трябва да се откаже от ветото си по процеса на преговорите със Северна Македония, смята тя.

Гидо Рай ("Идентичност и демокрация") коментира, че българите и румънците отдавна живеят в ЕС, възползват се от социалните системи и пращат получените бюджетни суми у дома, подкопават размера на заплатите. Румъния е "европейския див запад", как може толкова корумпирана страна да бъде в ЕС, попита той. Българско-турската граница бе в ръцете на организираната престъпност, но напоследък (държавата) си я върна обратно. Нямаме нужда от двете страни нито в Шенген, нито в ЕС, обобщи Рай, който получи забележка от председателстващия заседанието на ЕП.

Клеър Дейли (Левите) заяви, че поначало е за разширяването на Шенген. Тя добави, че по границите на България, Румъния и особено Хърватия се оказва насилие над мигрантите. ЕС изглежда възнаграждава подобно поведение, коментира тя.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) посочи, че неприсъединяването на двете страни към Шенген е истински политически позор за ръководството на ЕС. Това е двоен стандарт, лицемерие и двуличие. Основната причина е икономиката, обобщи той.

Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) посочи, че времето е показало, че границите се охраняват добре. Трябват сериозни политически решения от отговорни политици. Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите и това е неприемливо, добави той

ЕП обсъжда присъединяването на България и Румъния към Шенген

Европейският парламент ще обсъди на днешното си заседание в Страсбург присъединяването на България и Румъния към Шенген, съобщава БНР. ...

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че България допринася за сигурността на ЕС със защитата на външните граници. Българските граждани са изморени от този дебат, обобщи той.

Петър Витанов (СиД/БСП) отбеляза, че за българите най-голямата полза от членството в ЕС е свободното движение. Повече от 11 години проектът за разширяването на на Шенген събира прах. Българските и румънските граждани са заложници на политически игри, коментира той.

Андрей Слабаков (ЕКР/ВМРО) добави, че липсата на положително решение досега е срам и позор за ЕС и за неговите двойни стандарти.

Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че Желязната завеса не беше просто израз и най-голямата победа в Студената война беше събарянето на Берлинската стена. Шенген от символ на единството се превърна в нова Желязна завеса, отбеляза той.

Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) изрази мнение, че България и Румъния са свършили достатъчно работа, за да отговорят на изискванията. От 11 години някои правителства в ЕС наложиха вето за присъединяването на двете страни към Шенген. Време е тези правителства да се откажат от двойните стандарти и да отпадне тази несправедливост, призова той.

ЕП гласува нов призив за приемането на България в Шенген

Европейският парламент ще гласува до края на месеца нова резолюция с настояване за приемането на България и Румъния в Шенген. Целта е д...

Радан Кънев (ЕНП/ДСБ) заяви, че правителствата, които блокират приемането на двете страни в Шенген, дължат честен отговор, но не го дават и това не отговаря на принципите на европейските институции. Често, макар и неофициално, се споменава корупцията, отбеляза той и попита как изолирането на двете страни помага за борбата с това явление.

Цветелина Пенкова (СиД/БСП) коментира, че българското членство в Шенген се блокира заради възражения, които нямат нищо общо с темата. По нейните думи България харчи малкото бюджетни средства за проверки по границите с Гърция и Румъния, вместо да ги насочи към външната граница с Турция.

Александър Йорданов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че има усещането за пиеса на абсурда. Това, което днес говорим, се говори от 10 години. Абсурдният въпрос е какво още очакваме да се случи, за да бъдат приети двете страни. Разширяването ще бъде успех за ЕС, а ново отлагане ще бъде от полза за хибридната война на Кремъл срещу Европа, коментира той.

Иво Христов (СиД/БСП) отчете, че през юни България сне ветото си над Скопие по въпроса за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Сторихме го въпреки откритите въпроси, за да не спъваме разширяването. През последните месеци над 100 хиляди украински бежанци намериха покрив и прехрана в България, с което поехме своето бреме от войната. Стотици хиляди българи работят в страните от Шенген и допринасят за тяхното благосъстояние. Време е ЕС да спази собствените си правила, да надраснем икономическия егоизъм на някои европейски държави, призова той.

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com