България отбелязва 110 години Независимост

5042
България отбелязва 110 години Независимост
Снимка: БГНЕС

На днешния ден България отбелязва 110-годишнина от обявяването на своята Независимост. Чествания има в цялата страна, но традиционно основните празненства са в старата столица Велико Търново и в центъра на София. В десетки градове се провеждат демонстрации на модерна военна техника, предаде репортер на БГНЕС.

Какви са обаче нагласите на хората в Деня на Независимостта, кратка непредставителна анкета на БГНЕС може да заключи, според софиянци и гости на столицата изцяло независими държави няма. Ето какво казват хората:

110 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември България празнува 110 години независимост, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е ...

„Все още не е независима България. Поне така го усещат обикновените хора. Зависими сме от Европейския съюз, Великите сили”, е мнението на Цецка Константинова, която носи българското знаме в ръка.

„Няма държава, която да е напълно независима. Русия, САЩ, Германия, всички са относително зависими от едно или друго нещо”, е мнението и на Иван Матеев.

Венелин Желязков, който е с цялото си семейство на площад „Княз Александър I”, вярва, че страната ни е относително независима. „Зависима е от съвестта на собствените си граждани. Имаме нужда от повече гражданска съвест, повече патриотизъм и повече вяра в отечеството”, заяви той и подчерта, че учи децата си да знаят кои са, да знаят историята на България и празниците й и да оценяват историята.

Независимо, че е почивен ден, на празника, организиран от Столичната община, присъстваха сравнително малко хора. Според гостите това е така, защото голяма част от софиянци са отишли във Велико Търново, а други са на почивка заради трите поредни почивни дни.

От паметника на Независимостта в София зам.-кметът по култура в Столичната община д-р Тодор Чобанов призова присъстващите да помним уроците, които ни е дала историята и да се борим не помежду си, а за интересите на България.

Близо милион каталунци излязоха на митинг в Барселона

Около милион каталунци се събраха на митинг в Барселона в подкрепа на независимостта на региона, предаде AFP, като се позовава на данни...

"На този ден трябва да си припомним борбата на нашите деди от онези вече далечни години. Трябва да си припомним, че едва освободена България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския договор, а хиляди наши сънародници останаха извън пределите на българската държава. Съединението успя да поправи една част от несправедливостта, а българският войник защити този триумф на българския дух, който Великите сили бяха принудени да признаят. Дори съединена, България си оставаше срамно васална на Османската империя, ограничавана от режима на капитулацията. На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Победа на перото и умелите преговори, извоювана без кръв и насилие. Тя бе постигната благодарение на пълното единение на институциите и политиците в името на националния интерес", каза още Чобанов.

Зам.-директорът на института по история към БАН доц. Владимир Златарски заяви, че българите правят няколко опита докато извоюват независимостта си. в координация с Виена, българското правителство и цар Фердинанд успяват да подготвят почвата за независимостта.

"През 1897 година по повод 10-тата годишнина от възкачването на престола от Фердинанд е направен първи такъв опит, но дълбоката криза между Великите сили не им позволява да възприемат българската идея и нашето правителство е принудено да я изостави. Подобно нещо се случва и през 1907 година. През 1908 година настъпва така очакваният момент - младотурската революция поставя нови основи в турската държава и разбужда духовете в Европа. В координация с Виена, българското правителство и цар Фердинанд успяват да подготвят почвата за независимостта. Необходимо е било велика сила да бъде тази, която отново ще наруши Берлинския договор. Това се случва с австрийската анексия на Босна - 2 дни преди обявяването на Българската независимост. След като първата крачка е била направена, умело дипломатически подготвена, на 22 септември 1908 година в Търново е обявена Независимостта на България", заяви доц. Златарски

Кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че преди 110 години нашите предци са извоювали независимостта на България, но това не е краят, а само началото.

„Независимост за мен означава огромна отговорност – да поемеш нещата в свои ръце, да работиш, така че да развиваш себе си, семейството си, града си и страната си“, заяви тя и подчерта, че най-важното за нея е хората в града да се чувстват добре и свободно, а София има всички условия и позволява това. 

Колумбия призна Палестина за независима страна

Калумбия призна Палестина за независима държава. Това се е случило само дни преди новият колумбийски президент Иван Дюк да встъпи в длъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com