България с подобрение в индекса за корупция през 2022, вече не е последна в ЕС

7705
България с подобрение в индекса за корупция през 2022, вече не е последна в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е постигнала съвсем леко подобрение и се е изкачила в световната класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г. Страната ни вече поне не е последна в Европейския съюз, както беше миналата година, сочат данните на Transparency International, които изготвят ежегодното подреждане.

За изминалата 2022 г. България е на 72-о място (№78 през 2021) сред 180 държави. Резултатът ѝ е 43 от 100, което вече над десетилетие е средното глобално ниво. Колкото по-близко до нулата е една държава, толкова по-корумпирана е. Обратно – колкото повече се доближава до резултат 100, толкова e „по-изчистена“ от корупция.

Резултатът ни за 2022 е с 1 точка по-добър спрямо предходната година, когато е бил 42. Най-високото постижение за страната през последните години е от 2020 – 44 т. През последното десетилетие се движим между 41 и 44.

Корупция по време на война: разликите между Украйна и Русия

Отменянето на задължителното годишно деклариране на доходите и имуществото на депутатите от всички нива в Русия срамежливо беше наречен...

Графика: Transparency International

48% от хората у нас смятат, че корупцията се е увеличила през последната година, а 19 на сто от потребителите на обществени услуги са разкрили, че са платили подкуп през предходните 12 месеца (към датата на изследването), според данните на Transparency.

Еднакви резултати с България тази година имат африканските държави Бенин, Гана, Сенегал и Южна Африка. Страната ни е предпоследна в ЕС, като зад нас с индекс 42 от 100 е Унгария. Тя постоянно понижава резултата си от 2012 г. насам, когато е имала 55 точки. В момента е на 77-о място заради проблемите на правителството на Виктор Орбан, на което ЕС дори замрази милиарди от еврофондовете с цел държавата да се отърси от корупцията и да зачита върховенството на правото.

Според Transparency International най-изчистената от корупция държава в света е Дания с индекс 90 от 100 и с подобрение от две точки спрямо предходната година. Следват Финландия и Нова Зеландия (индекс 87), Норвегия (84), Сингапур и Швеция (83), Швейцария (82), Нидерландия (80) и Германия (79). Десетото място делят Ирландия и Люксембург (77).

Украински журналист: "Корупцията ни е враг като Русия"

Случай на корупция, и то в Министерството на отбраната, тресе Украйна. Защо разкритията са толкова взривоопасни? Разследващият журналис...

Великобритания е 18-а, Франция – 21-а, Испания – 35-а, а САЩ са под №24. Пред България са още държави като Ботсвана, Кабо Верде, Сейнт Винсънт и Гренадини, Руанда, Саудитска Арабия, Вануату и други.

Сред страните от Европа след България са Косово, Северна Македония, Беларус, Албания, Сърбия. Турция е с индекс 36 – по-лош от този на България, а диктаторският режим на Владимир Путин е свалил Русия до 137-ото място с индекс 28.

Нападнатата от Руската федерация Украйна е подобрила индекса си с 1 точка и е с 33 т. под №116. Припомняме, че през последните седмици украинското правителство прие оставките на зам.-министри, зам.-прокурор, няколко областни управители и други служители заради различни корупционни скандали.

„Индексът за възприятие на корупцията“ (ИВК) е най-широко използваната глобална класация за корупция в света. Той измерва доколко корумпиран се възприема публичният сектор на всяка държава според експерти и бизнесмени. Резултатът на всяка държава е комбинация от поне 3 източника на данни, получени от 13 различни проучвания и оценки на корупцията. Тези източници се събират от различни авторитетни институции, включително Световната банка и Световния икономически форум.

Източниците обхващат следните проявления на корупцията в публичния сектор: подкуп; отклоняване на публични средства; длъжностни лица, които използват служебното си положение за лична изгода, без да носят отговорност; способност на правителствата да овладяват корупцията в публичния сектор; прекомерна бюрокрация в публичния сектор, която може да увеличи възможностите за корупция; назначаване на служители на държавна служба по неетичен начин; закони, гарантиращи, че държавните служители трябва да разкриват своите финанси и потенциални конфликти на интереси; правна защита на лицата, които съобщават за случаи на подкупи и корупция; завладяване на държавата от тесни интереси; достъп до информация за обществени дела/дейности на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com