Българин разказа колко пари е изкарвал от сайт за фалшиви новини

6772
Българин разказа колко пари е изкарвал от сайт за фалшиви новини
Снимка: Pixabay

В социалната платформа Reddit потребител с името marquizdesade подканва българите да му задават въпроси, свързани с доскорошната му работа. А тя е не каква да е: поддържане на сайт с фалшиви новини.

Мъжът държи да запази анонимност, но в разговора ни е открит и предоставя без проблем всякакви подробности. Въпроси, които в последните години на нарастваща дезинформация вероятно мнозина са си задавали.

"Като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях"

Стартът в този "бизнес" се оказва далеч по-лесен от очакваното, казва Димитър*. През 2015 негов колега му споделя, че поддържа сайт за видео-стрийминг, от който посредством реклами изкарва хиляди долари месечно. Идеята му се струва повече от привлекателна, а той самият има наблюдения над друга потенциално доходоносна ниша. "Аз отделях много време да наблюдавам поведението на хора, които четат фалшиви новини и им вярват. Дразнех им се, спорех с тях дори. С течение на времето започнах да разбирам какво кара тези хора да реагират емоционално. И събрах две и две. Казах си: от такъв сайт сигурно се печелят много добри пари."

В началото Димитър предполага, че ще получи спонсорство от някоя политическа партия. Дори очаква, че това би бил основният поток от пари. Оказва се обаче, че приходите са изцяло от реклами на сайта. Споделя пред още един свой приятел, че има планове да направи подобен сайт и той му дава съвети за монетизацията. Основните приходи идват от системата на Гугъл за реклами - Google AdSense. Моралната страна на това решение не е на преден план. "Винаги съм знаел, че е вредно да го правя. Знаех го още в началото. Но това е въпрос на пари", казва Димитър. "Аз съм момче от малък град. Помислих си - като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях. Знам, че не е етично, но имах нужда от пари. Имах малко дете, в семейството работех само аз и ми трябваха още пари. А това са много лесно изкарани пари."

"Много българи вярват, че Русия ще ни спаси"

Всичко потръгва много бързо. А наблюденията му за това какво се харесва на хората, които четат подобни статии в интернет, се оказват най-добрият му съветник. "Няколко неща вървяха най-много. Основното е, че трябва да има русофилия по някакъв начин. Винаги в един момент се стигаше до някакъв наратив за Русия или противопоставянето между Запада и Русия, а България по средата", разказва Димитър.

Именно на това започва да залага и самият той. Споделя, че е много лесно. Взима някой актуален проблем от България и пише, че Москва обещава да го разреши, ако се откажем от НАТО и Запада. "Когато обявиха, че населението на България е вече под 7 милиона, написах, че Дмитрий Песков (б.ред. говорителят на Кремъл) е казал, че ще изпрати 100 000 рускини в България, за да разрешат демографската криза. Този текст се чете толкова много, че сайтът ми се срина няколко пъти от трафика."

Не е никак случайно, че именно Русия е основната тема, предизвикваща емоционална реакция у българските читатели, казва Димитър. "Хората са закърмени още от училище с идеята за Велика Русия. Никой не ни е учил на това, че СССР ни обявява война и де факто ни окупира на 9-и септември 1944 година. Трябваше сам да си го прочета." Но когато тръгнеш да обясняваш на хората подобни неща, те реагират дефанзивно, обвиняват те, че си западен агент, казва Димитър.

Как Димитър се отказва от сайта

Младият мъж признава, че познава и други хора, които са поддържали сайтове с фалшиви новини на български език. Някои от тях продължават да го правят. Убеден е обаче, че никой от тези хора не е получавал пари директно от политически партии. "Политическите лица, които имат интерес такива неща да се четат, знаят много добре, че някой ще го напише и без те да му дават пари. Човекът ще си вземе парите от Гугъл, а политиците ще си получат изгодата. И вълкът сит, и агнето цяло."

Близо четири години след началото на проекта, Димитър се отказва от сайта с фалшивите новини. Но не заради вътрешен катарзис, а поради доста по-прозаична причина. През 2019 Фейсбук засилва много контрола над подобни сайтове, след като става ясно, че британската анализаторска компания "Cambridge Analytica" неправомерно използва данни на потребители от Фейсбук за политически цели. На сайта на Димитър е наложен т.нар. "Shadow ban" - той продължава да има достъп до Фейсбук, но поради алгоритмите на платформата вече никой не го вижда.

"Да мислиш - това е трудно начинание"

Димитър твърди, че идеологията, която дълго време е разпространявал чрез сайта си, е безкрайно далеч от него. Това обаче не му пречи да я използва, за да изкарва пари. На въпроса съжалява ли, че е поддържал подобен сайт, той отговаря: "Съжалявам е силна дума. Ставаше ми тъжно за това, че хората са глупави".

Според младия мъж Фейсбук върши добра работа в битката срещу фалшивите новини. "По-важно е обаче хората да се научат сами да отсяват просото от плявата. Но това е много трудно. Трудно им е да мислят. По-лесно е да чувстват. И много хора злоупотребяват с това", казва Димитър.

Между 2015 и 2019 Димитър е работил по около два часа на ден за сайта с фалшиви новини, от което е печелил между 1000 и 1500 лева на месец.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com