Българите с най-позитивно възприятие за Путин, над 50% смятат, че САЩ ни тласкат към война

17289
Българите с най-позитивно възприятие за Путин, над 50% смятат, че САЩ ни тласкат към война
Снимка: Kremlin.ru

Дългогодишните културни и исторически връзки на България с Русия, в съчетание с операциите за влияние на Кремъл, насочени към страната, се оказват трудни за българите и те не успяват да се отърсят от тях. Това гласи докладът, изготвен от GLOBSEC 2023 - форум за регионална сигурност, който се провежда в момента в словашката столица Братислава.

В него не участват официални лица от служебното правителство, като най-забележимото присъствие е на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Защо Украйна я има на тази и всички други карти

"На тази карта Украйна я няма", уверяваше председателят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин, а президентът Путин констатира ...

Русия все още се счита за стратегически партньор от около една четвърт от българите, гласи още докладът, озаглавен в частта за страната ни "България на кръстопът". Въпреки това има забележима обществена промяна към прозападните нагласи и подкрепата от страна на България за членство в НАТО се е увеличила от 50% през 2022 г. до 58% през 2023 г. Този ръст обаче все още оставя българите сред най-малко склонните да подкрепят членството в Алианса сред изследваните държави.

В същото време се наблюдава повишена корупция и завладяване на държавата, отчитат от GLOBSEC. Акцент поставят още върху ниското доверие в публичните институции и медиите. В страна, която е податлива на дезинформация, ще бъде трудно това доверие да се възроди, гласи прогнозата.

Българското общество е по-податливо на това да вярва в дезинформация в продължителен период от време. Българите бързо стават жертва на манипулативни наративи и заради това им е по-трудно да преминават през кризи. Няма бързи решения за справяне с дълбоко вкоренени обществени и исторически проблеми, допринасящи за това положение.

България е сред държавите, които най-много вярват, че основният отговорник за войната в Украйна не е агресорът Русия, а Западът, който е „провокирал“ Москва. 32% са на това мнение, показва проучване на GLOBSEC. Само в Словакия процентът е по-висок – 34 на сто. 15% от българите твърдят, че война има заради Украйна, а 44 на сто смятат, че диктаторът Владимир Путин е отговорен за случващото се.

Почти половината българи смятат, че санкциите срещу Русия са неефективни, а 37 на сто от тях искат наказателните мерки срещу Москва да продължат, докато Путин не изтегли силите си от украинска територия.

Със закон Путин отмени забраната за избори и референдуми в региони във военно положение

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който отменя забраната за произвеждане на избори и референдуми в регионите с военно пол...

В България и Словакия повечето хора смятат, че осигурявайки оръжия на Украйна, държавата им провокира Русия и се доближава още повече до война, отколкото че помага на Киев срещу руската агресия. У нас процентът е 59 на сто, в Словакия – 69%.

В България 71% от хората смятат, че украинските бежанци получават подкрепа за сметка на българските граждани от по-слаби и социално уязвими части на населението, които се нуждаят повече от нея. Това е най-високият процент от изследваните страни – след нас са Румъния и Словакия с по 69%. 52% от българите казват, че държавата трябва да продължи да подпомага украинските бежанци.

Българите са и най-малко склонни да защитят свой съюзник от НАТО, ако той бъде нападнат (44%). „Шампион“ в това отношение е Полша с 92 на сто.

Също така доверието в българската армия е спаднало с 16 процентни пункта от 2020 г. до 2023 г. Сега то е 44%.

Само 34% от българите смятат Русия за заплаха. 15 на сто възприемат Китай като заплаха – най-малко сред изследваните държави. Цели 33% от българите смятат, че САЩ представлява заплаха за сигурността на страната – същият резултат е бил отчетен и през 2022 г. През 2020 г. процентът е бил двойно по-нисък – 16 на сто. 50% от словаците възприемат Щатите като заплаха.

"Да сменим Путин и всичко ще е наред": Коментар по руската телевизия (ВИДЕО)

"Следващата година има президентски избори. Да сменим Путин и всичко ще е наред". Това заяви Борис Надеждин, ръководител на Института з...

А 56% от българите твърдят, че САЩ тласкат страната към война с Русия. При Словакия този процент е с 10 пункта по-висок.

26% от сънародниците ни виждат Русия като стратегически партньор. Само в Унгария има по-висок процент – 27 на сто. В сравнение с 2021 г. у нас делът е спаднал с близо 20%.

Интересен акцент от доклада е, че българите възприемат най-позитивно от всички други изследвани страни диктатора Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд за депортиране на украински деца. 32% го одобряват - срещу 60%, които са с негативна нагласа. Следва Словакия с 27% одобрение за агресора.

Българите са и най-позитивно настроени към може би най-важния партньор на Путин – китайския президент Си Дзинпин (36% одобрение).

Българите са най-скептични и към еврото – според 56% от тях приемането на единната европейска валута ще е намеса в суверенитета на държавата и ще навреди на икономиката. На другия полюс са 33% от съгражданите ни.

Путин продължава с наглостта: Вади карти, за да доказва, че нямало Украйна (ВИДЕО)

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин продължава да разкр...

Българите са и най-скептично настроени към LGBTI+ общността. Според 69% от тях правата на тези хора, включително правото на брак, не трябва да бъдат гарантирани.

Само 31% от българите имат доверие в традиционните медии, което е спад със 17 процентни пункта от 2021 г. насам.

ОЩЕ: Българите най-малко подкрепят Украйна в ЕС, 40% харесват руските медии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com