Български министър поиска обяснение от Фейсбук заради руското посолство и призива му да се дарява за руската армия

8450
Български министър поиска обяснение от Фейсбук заради руското посолство и призива му да се дарява за руската армия
Снимка: Getty Images

Министърът на електронното управление Божидар Божанов се е свързал с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и е изпратил публикацията на руското посолство, за да бъде оценено спешно дали това не нарушава правилата на социалната мрежа. Това заявиха пред Actualno.com от Министерството на електронното управление.

Става въпрос за публикацията, с която руското посолство в България обяви дарителска кампания "за военните, участващи в специалната операция по защита на Донецката и Луганската народни републики" (бел. ред. - нито една от двете "републики" не е призната от никого, освен от Руската федерация, което де факто ги прави със статут на сепаратисти). Подопечното на Елеонора Митрофанова ведомство представя кампанията като резултат от "много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация.

Въпросната публикация излезе в официалния профил на руското посолство във Фейсбук преди над едно денонощие. Тя "обра" широко възмущение в българското пространство на социалната мрежа и призиви да бъде докладвана като пост, нарушаващ правилата на Фейсбук. Actualno.com получи обаче обратна връзка от читатели, че социалната мрежа не вижда нищо нередно в публикацията.

Освен правилата на Фейсбук, под въпрос е дали призивът на Митрофанова и компания не е нарушение на санкциите на ЕС. Причината - всичките банки, в които са открити сметки за дарения, се намират под санкции от Европейския съюз.

Министър Божанов изрично коментира темата и в личния си профил във Фейсбук относно очакваната модераторска реакция на социалната мрежа: "Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора".

Припомняме, че равносметката от войната дотук са десетки хиляди жертви, голяма част от които цивилни, чиято точна бройка все още дори не може да бъде уточнена; бомбардирани безмилостно граждански обекти - болници, училища, жилищни сгради, които по никакъв начин не представляват заплаха за руските военни; мародерства; изнасилваниянезаконно депортиране на цивилни, включително деца, на територията на Русия и още, и още действия, които могат да бъдат признати за военни престъпления и които в момента се разследват. Само вчера бяха изстреляни две руски ракети по търговски център в  украинския град Кременчук в час пик, когато хората пазаруват след работа. В обекта, който не е представлявал никаква опасност за руските военни, по това време е имало около 1000 души. Досега официално обявеният брой на загиналите от тази атака е 18 души (и 59 ранени), но никой още не може да предположи каква е реалната бройка, защото все още се разчистват отломките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com