Бърза сеч за 10% от горите в България се предлага в законопроект на ВМРО?

5339
Бърза сеч за 10% от горите в България се предлага в законопроект на ВМРО?
Снимка: Зелена Странджа

Около 3,7 млн. декара гори, залесени върху земеделски земи, ще могат да бъдат изсичани само с разрешение от кметовете на населени места. Това предлагат от ВМРО в нов законопроект, който касае над 10% от всички български гори.Проектът е внесен от Александър Сабанов.

Партньорите на ГЕРБ в управлението ползват тяхната "техника" за заобикаляне на едно четене - внасят допълнение в Закона за пчеларството между първо и второ четене, с което променят чрез Заключителни разпоредби Закона за селскостопанското имущество. Допълнението естествено няма нищо общо с първоначалната цел на законопроекта.

Според природозащитниците от "Зелени закони" кметовете имат интерес да не прехвърлят самозалесилите се гори в земеделски земи в горския фонд, който се управлява от Закона за горите. Така те могат да ги управляват като пасища. А ако се приеме предложението за лесна сеч, това ще облагодетелства общините с бързи печалби от дърводобив и получаване на евросубсидии за почистване на пасища.

Инициативата "Зелени закони" призова граждани за становища до парламентарната комисия по земеделие, която ще разгледа закона днес.

Няма да има "отчетност, контрол и правила", пише авторът на сигнала от „Зелени закони“ Тома Белев.

Сега Законът за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) прехвърля контрола в ръцете на общините само за изсичане на отделни дървета – до 5 дървета могат да се отсекат с разрешение на кмета, а над 5 – с разрешение на началник на управление „Земеделие“. Отсичането на гори се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование - по реда на Закона за горите.

Екоразследване: В Родопите горите чезнат заради сеч

Нов скандал на тема екология е на път да избухне силно. Причината – разследване на спелеолога Атанас Русев и група експерти еколо...

„Близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия представляват над 50% от наличните в района“, пишат от „Зелени закони“. „Близо 2 400 000 дка - или 2/3 от всички гори върху земеделски земи - са собственост на общините“.

От гражданската инициатива добавят, че законопроектът на ВМРО ще доведе не само до изсичането на стотици хиляди декари гори, но и до наказателни процедури на Европейската комисия. Причината – „неспазване на европейските директиви за опазване на биоразнообразието и новите изисквания на ЕК за увеличаване на залесената площ в европейските държави“.

Отговор на обвиненията даде вносителят на измененията Александър Сабанов чрез личния си Фейсбук профил.

"Предложените от мен промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество целят облекчаване на реда, по който всеки собственик на земя може със заявление до кмета да получи разрешение да премахне дървета в собствената си земеделска земя на площ до 1 дка., когато тя се е самозалесила. Целта е да може да я използва по предназначение, а именно като земеделска земя!

Тази идея обаче се стори на Тома Белев като опит да се изсекат 3.7мил. декара гори!?! За незапознатите и в момента редът, по който да се премахнат дървета до 5бр. се разрешава от кмета на района или кмета на кметството, а над 5бр. от направление “земеделие” в общината. Проблемът тук е, че повечето собственици въобще не питат никого, а директно премахват дърветата, защото трябва да ходят до общината да подадат заявление и да чакат отговор който се бави във времето.

Всяка година в света се изсичат гори, равни на площта на Великобритания

Горска площ с размерите на Обединеното кралство се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, и ...

Както коментира г-н Дунчев в свое интервю по БНР съдебната практика и в момента е в полза на собствениците на имотите, в които се извършва това премахване на дървета дори и без да е получено разрешение за това! Най- вероятно с мотива че частната собственост е неприкосновена по Конституция. С промените се цели подаването на заявленията да става по - лесно и по - близо до хората и те да изпълняват закона!

За всички, които не са разбрали опита за манипулация от страна на Белев става въпрос за имоти с площ до 1 дка!!!

Това прави най-малко 3.7 милиона заявления!!!

В момента редът е подобен, а за последните 30 години това не се е случило!!!

P.S. И в момента горските нямат никакви правомощия в територии определени като земеделска земя!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com