Цацаров: Ако Полфрийман получи паспорт излиза на свобода, но остава в страната

3470
Цацаров: Ако Полфрийман получи паспорт излиза на свобода, но остава в страната
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да разкаже какво са си говорили с австралийския посланик за Джок Полфрийман, но уточни, че ако Полфрийман получи паспорт – остава на свобода, но в страната. Запитан на какво основание австралиецът Полфрийман е в центъра за мигранти в Бусманци, Цацаров заяви, че законовото основание не е свързано с правомощията на прокуратурата и че центърът се управлява от дирекция „Миграция“ към МВР. По думите му, основанието Полфрийман да се намира в центъра за настаняване е липсата на валидни документи за самоличност, които са извадени от австралийската страна. „Има изявление, че такива документи са издадени. Физически той не разполага с тях. Това знам аз. Ако тези документи му бъдат предадени, той няма основания да стои в центъра в Бусманци, това е ясно“, заяви главният прокурор. Според него, „ако Полфрийман разполага с документи за самоличност ще може да пребивава свободно извън този център, но не и да напуска страната“. Това е положението към този момент, категоричен е Цацаров.

Той отказа да коментира становището на австралийската държава, че са пресъздадени неточно думите от срещата на правосъдния министър Кирилов с австралийския посланик. „Прессъобщението, което беше публикувано след моята среща с временно изпълняващия длъжността посланик на Австралийския съюз, отразяваше позицията на прокуратурата, а ние не сме твърдели никакви факти, каквито посланикът е изрекъл, за да мога да ги коментирам, а и не е било редно да ги твърдим“, добави Цацаров. Той отказа да съобщи дали при неговата среща с посланика е станало ясно, че документите на Полфрийман са в ръцете на представителя на австралийската страна. По въпроса има ли документи Полфрийман или няма, Цацаров заяви, че не може да предава изявления на посланика и коментира, че това е дипломат с изключително коректно поведение. „Смея да кажа, че за времето на мандата си съм видял доста посланици, видял съм доста лица, които са били меко казано нахални на българска територия. Човекът бе изключително коректен, изключително добре информиран и изключително добросъвестен и в изпълнението на своята мисия, и в защитата на правата на австралийския гражданин, но не е коректно аз да предавам негови изявления“, добави главният прокурор.

Съдиите освободили Полфрийман: Съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение

Постановеният на 19.9.2019 г. съдебен акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Това се казва в становище на тричленния съ...

За шпионския скандал с русофилите и по-конкретно дали в разследването на прокуратурата има установени данни за нерегламентирани контакти на Корнелия Нинова с ген. Решетников по отношение на издигане на кандидатурата на Румен Радев за президент и изобщо дали има данни за намеса на ген. Решетников в президентските избори, Цацаров заяви: „Има данни за намесата на ген. Решетников в много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България. Нито личността на г-жа Нинова, нито личността на президента Радев, нито техни твърдяни контакти с ген. Решетников са послужили като повод за образуване на това досъдебно производство, нито досега в страниците на досъдебното производство има доказателства в тази насока. Тази насока не е насоката, в която се работи“ и обобщи, че към този момент няма такива данни.

Цацаров сподели още, че не е мислил дали би приел да оглави КПКОНПИ, ако му бъде предложено. „Не съм разсъждавал по този въпрос“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com