Цацаров иска да се закрие фондация, финансирала ДОСТ с пари от Турция

3555
Цацаров иска да се закрие фондация, финансирала ДОСТ с пари от Турция
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се закрие сдружението с нестопанска "Асоциация Бату платформ", чрез което незаконно е финансирана предизборната кампания на партията на Лютви Местан - ДОСТ. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Евгений Михайлов: Спрямо Турция има примитивна агресия, ние сме нападали тях, а не те нас

Лютви Местан вчера е имал пресконференция в Кърджали и е заявил своята позиция, приветствайки това, че референдумът е завършил успешно....

От съобщението става ясно, че Цацаров е внесъл в Окръжен съд - Кърджали искова молба за прекратяване на НПО-то.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжната прокуратура в Добрич, са събрани доказателства за това, че на 14 март сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, но няма данни за субекта на преведената сума.

Сдружението е използвало парите за покупка на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Членове на сдружението, подпомагани от членове и симпатизанти на ДОСТ, транспортирали пакетите в 15 града - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Местан поиска оставката на ЦИК, не се съобразила с решение на ВАС за гласуването в чужбина (ВИДЕО)

Това не може да остане ненаказано. ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. Незабавно следва да б...

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание, е установила прокуратурата.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България", е посочено в исковата молба.

Според прокуратурата дейността на "Асоциация Бату платформ" от Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс", пише главният прокурор до съда.

Цацаров настоява Окръжният съд в Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

ДОСТ "забрави" да плати връщането на изселниците ни до Турция

Стотици изселници от Кърджалийско не могат да се върнат в Бурса, Измир и Истанбул безплатно, защото от партия ДОСТ не са платили за обр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com