Цацаров: Лозан Панов политиканства и хленчи, с него никога няма да сме приятели, но трябва да работим

2475
Цацаров: Лозан Панов политиканства и хленчи, с него никога няма да сме приятели, но трябва да работим
Снимка: БГНЕС

„Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че нямам готовност да работя с него”.

Това заяви днес пред медиите главният прокурор на България Сотир Цацаров час преди началото на Общото събрание на прокурорите, свикано за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота, предаде БГНЕС.

„В крайна сметка той е председател на ВКС - институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса, в същото време няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Защото тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява”, продължи главният прокурор. И повтори: „ние с него приятели няма да станем, но трябва да работим, защото в крайна сметка друг вариант няма”.

От Лозан Панов очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност, отбеляза Цацаров. "След първата ми среща с него и след подкрепата на моя глас за него, това не значи, че той е бил избран, защото аз към го подкрепил. Просто моят глас е един от 17-те или 18-те. Единственото ми искане към него бе за коректни институционални отношения", посочи Цацаров. Но моята лична оценка не трябва да пречи на това, което бихме могли да направим, добави той. Не съм започвал тази война и нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен, имам ясна представа за качествата на този човек, категоричен бе Цацаров. Но той каза поне една истина - ние имаме различни ценностни системи, посочи главният прокурор.

Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите. "И тримата, които вие наричате големи, обърна се той към медиите, имат еднакъв статут - избират се и се уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения. Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС", запита Цацаров. Не става с хленчене, става с работа - а това в момента е ожесточаване, което измества целия дебат встрани, отсече той. Тази ситуация не може да продължава по този начин, но съм готов да работя без да влагам грам личен елемент, добави Цацаров.

В коментар за днешното обсъждане главният прокурор посочи, че на практика изборът е мажоритарен - всеобщо, равно, пряко и тайно избирателно право. Ще призова днес колегите си към две неща: първо, да гласуват, второ - да гласуват за себе си, което означава с мисъл за тези кандидати, за които считат, че ще са наистина в състояние да защитят техните интереси, подчерта главният прокурор. Цацаров смята, че колегите му нямат настройка да гласуват по йерархия, а по-скоро на базата на желание да защитят съсловните си интереси и прокуратурата като институция.

По повод разбиването на групата за трафик на мигранти през Летище София Цацаров запита: "Защо трябва да го разглеждаме като знак към Европа, това е знак преди всичко към нас самите. Знак към гражданите ни, към опазването на сигурността вътре в страната и към силите за сигурност, защото не бива да се допуска пробив сред хората, призвани да пазят българската граница. Предотвратява се тежко престъпление и се пресича канал, който за първи път действа по този начин, на синята въздушна граница". Разследването работи в момента и се установяват фактите и обстоятелствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com