Цацаров: Отчайващи глупости са, че вървим към прокурорска диктатура

4052
Цацаров: Отчайващи глупости са, че вървим към прокурорска диктатура
Снимка: БГНЕС

Нека се съсредоточим върху фактите и да пропуснем спекулата. Прочетох, че това е първа стъпка към прокурорска диктатура – отчайващи глупости. По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира в Брюксел острите реакции по повод показния арест на кмета на „Младост” Десислава Иванчева.

По думите му многочасовото ѝ оставане пред камерите и погледите на хиляди граждани насред София е довело до мнения, „граничещи с научната фантастика”, но „щеше да има критика, ако не беше присъствала на огледа”.

"Глезотии" на Иванчева отложили предаването на подкупа и ареста

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че заради почивка на кметицата на столичния район "Младост" Десислава...

„Чуха се приказки по начина на осъществяване на огледа от парламентарни сили. Законът е такъв, творите го Вие и ако нещо в действията ни е нередно, променете закона и ние ще го спазваме. Критикувайки закона, критикувате себе си”, заяви обвинител №1, цитиран от bTV.

Той беше категоричен: „За провокация и подхвърляне на пари и дума не може да става”.

Actualno.com припомня, че по-рано Цацаров коментира и думи на външния ни министър Екатерина Захариева, според която при ареста на Иванчева малко били прехвърлени границите. В интервю за агенция "Фокус" на 19 април главният прокурор попита дали е позиция на цялото правителство изказването на вицепремиера Захариева.

"Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството", отбеляза тогава Цацаров.

Петър Кърджилов: Акцията срещу Иванчева е дело на престъпна група

"Провеждаме собствено разследване, тъй като сме сигурни, че акцията е подготвено набеждаване от организирана престъпна група." Това зая...

Според него въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира още Сотир Цацаров.

Вчера (23 април) на въпрос на Actualno.com към премиера Бойко Борисов дали според него е използвана прекомерна сила при ареста на Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова, той заяви: Зададох въпрос и аз като вас (бел. ред. - журналистите) защо толкова дълго се наложи да стоят на мястото, където бяха задържани.

По думите на Борисов от службите са му отговорили, че причината за дългия престой на столичния булевард била, че всяка една банкнота е трябвало да се опише по номер и от двете страни. "Понеже са много банкноти - това отнема много време", отбеляза премиерът, като добави, че е останал доволен от отговора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com