Чинар на повече от 500 г. в центъра на Асеновград събира под сянката си хора и до днес

14921
Чинар на повече от 500 г. в центъра на Асеновград събира под сянката си хора и до днес
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Защитени са общо 29 вековни и забележителни дървета, разположени на територията на Биосферен парк "Червената стена" в община Асеновград. От тях 26 са източни чинари. Два са летните дъба в землището на село Козаново. Има и един полски бряст в квартал "Долни Воден". Защитените чинари в самия Асеновград са три на брой.

Един от тях се намира в центъра на града - пред Историческия музей. Той е на възраст над 500 години. Височината му е 25 метра, а обиколката на ствола - 3.6 метра. Другият чинар е израснал в квартал "Долни Воден" - в местността "Камара". Възрастта му е над 300 години. Дървото е с височина 25 метра и обиколка на ствола - 7 метра. Третият чинар също е "Долни Воден" - в центъра пред кметството. Той е на възраст над 300 години, с височина - 20 метра и обиколка на ствола - 3,17 метра.

Провериха "здравето" на 80-годишен чинар в Стара Загора (СНИМКИ)

80-годишен чинар, който се намира в източната част на зоната на детската площадка в парк „Пети октомври“, днес беше обследв...

19 броя чинари са обявени за защитени в местността "Свети Пантелеймон" на село Долнослав през 1983 г. Тяхната възраст е между 250 и 800 години, а обиколката на стволовете им се разпростира от 2.50 метра до 5.50 метра. В землището на село Бачково има три защитени чинара. Единият се намира до входа на Бачковския манастир. Два броя са разположени в двора на "Аязмото" - местността "Клувията". Вековен чинар над 500 години има и в центъра на село Червен, в близост до кметството. За да се запази едно от последните естествени находища на източен чинар в България е обявена защитена местност "Чинар дере", обясни за Actualno.com екологът доцент доктор Цено Петров. Мястото се намира североизточно от село Тополово - по поречието на река Тополовска. Доцент Петров съобщи, че естествено находище на източни чинари в община Асеновград има и в долината на река Чепеларска - от ВЕЦ "Асеница 1" до северните покрайнини на града. В Асеновград има още няколко вековни чинара, но те не са обявени за защитени. Разположени са до бившето кино, до чешмата при ВиК - Асеновград, до джамията при противопожарната служба, в околностите на бившата кръчма "Чинара" - "Бако Динчо".

"За сега няма регистрирани посегателство на вековните чинари", посочи Петров. Опазването на защитените вековни и забележителни дървета е регламентирано в Закона за биологичното разнообразие. Според него, за защитени се обявяват отделни вековни и/или забележителни дървета във или извън населени места, които имат определена научна, културна или естетическа стойност. За обявяването им за защитени е необходимо съгласуване със собствениците на имотите, в които се намират дърветата, които са отговорни за стопанисването и опазването им. Забранява се изкореняването, отсичането, кастренето или унищожаването и увреждането по друг начин на дърветата, обявени за защитени. Контрол по стопанисването и опазването на защитените вековни и забележителни дървета в Пловдивския регион се осъществява от РИОСВ - Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...