Членовете на ВСС със сериозен "кариерен бонус" след промени в закон

3533
Членовете на ВСС със сериозен "кариерен бонус" след промени в закон
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Членовете на Висшия съдебен съвет да са назначават на същата или по-висока длъжност след прекратяване на мандата им. Това приеха депутатите с поправки на второ четене в Закона за съдебната власт.

Според сега действащия закон след приключване на мандата членовете на ВСС можеха да се върнат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.

Протест срещу Иван Гешев на първото му заседание на ВСС като главен прокурор (ВИДЕО)

Позната вече организация - гражданско движение "Боец", организира протест по време на днешното редовно заседание на ВСС. На него се съб...

Освен кариерните бонуси, депутатите приеха и финасови такива за пенсиониращите се магистрати и инспектори към ИВСС. Така в закона се записва, че "пpи ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт имa пpaвo нa eднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20".

С други поправки в закона бе решено и помощни атестационни комисии към съдилищата да подпомагат работата на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Те ще се състоят от трима редовни и един резервен член, които ще се избират на случаен принцип за всяко конкретно атестиране.

Промени в други текстове целят подобряване на правната уредба относно производството по проверка на имуществените декларации. Инспекторатът към ВСС вече ще има право да иска разкриване на данъчна и осигурителна информация.

Предложението на ВМРО и НФСБ за поправка в закона за забрана финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди организации обаче не мина, предаде Дарик.

Патриотите пак опитват да ограничават парите на магистратските организации

Две години след като за малко в Закона за съдебната власт (ЗСВ) не бяха приети текстове, ограничаващи външното финансиране на съсловнит...

Текстът предвиждаше финансирането на тези организации да бъде само от членски внос, имуществени вноски, дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз. Идеята обаче не срещна подкрепата на депутатите.

Народните представители от „Атака“ пък бяха предложили съдиите, прокурорите и следователите изобщо да не могат за образуват и да членуват в професионални и неправителствени организации. Тяхната поправка също не видя бял свят.

С промените в Закона за съдебната власт бе прието и съдът да връща искови молби, ако те съдържат груби или нецензурни думи, обиди или заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com