ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест

5603
ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Граждани излязоха на протест с искане за оставка на министъра и заместник-министъра на правосъдието Данаил Кирилов и Десислава Ахладова. Поводът - редицата проблеми в съдебната система, свързани с частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

Организаторите на недоволството бяха представители на Гражданско сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система "Солидарност", като протестът започна в 14:30 ч. пред правосъдното ведомство.

Протест с искане на оставката на Данаил Кирилов - заради ЧСИ

На 24 февруари, от 14:30 часа пред сградата на правосъдното министерство на ул. "Славянска" 1 в София ще се проведе протест с искане за...

"Многократно сме сигнализирали министъра за съществуващата незаконна практика на съдилищата в страната да не издават валидни, мотивирани съдебни актове в заповедното производство, частните съдебни изпълнители да действат без възлагане и без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда. На практика, уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на монополисти, банки, ЧСИ и колекторски фирми, грубо погазвайки по този начин Конституцията, правото на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС", коментира пред Actualno.com Ивайло Илиев от сдружението.

По думите на експерта в Софийския районен съд има 150 000 неприключени заповедни производства по чл. 417 от ГПК. "Това означава, че 150 000 изпълнителни дела на ЧСИ-та са незаконни. Това означава и че съдът е лишил от право на защита страните в процеса, като не им е връчил книжата и не им е дал възможност на всеки да се защити. Не са издадени и съдебни актове", поясни Илиев.

Според него всички отговорни институции са запознати с проблема, но си мълчат. "Това се случва, защото е създадена държавно организирана престъпна група, която граби българите. В нея участват и съд, и прокуратура, и Висшия съдебен съвет. Те са информирани от нас многократно", отбеляза още Ивайло Илиев.

Потърпевш от ЧСИ и ЕРП: Живеем в мъгла - плащаме, без да знаем за какво

Юрисконсулт от община Варна и частен съдебен изпълнител с район на действие Варна блокирали незаконно банковата сметка на софийска фирм...

Организаторите на протеста уточниха, че недоволството ще завърши пред представителството на Европейската Комисия и Европейския парламент на ул. "Раковска" 124, където ще бъдат внесени протестни писма до двете институции "за бездействието им спрямо България по отношение на неефективните действия в правосъдната система и в страната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com