CNN за НапЛийкс: Цяла една държава беше хакната

9108
CNN за НапЛийкс: Цяла една държава беше хакната
Снимка: iStock

Скандалът с хакването на базите данни на НАП и изтичането им в публичното пространство стигна до CNN. „Цяла нация беше хакната“, гласеше заглавието на медията от днес. 

"В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат, пише още CNN.

Хакерската атака е извънредна, но не е уникална, коментира CNN и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти.

От медията също посочват, че подобно пробиване на не добре защитени ИТ системи в страни, които нямат изградена силна политика по отношение на киберсигурността, са дори не особено трудни. Дори хакери на аматьорско ниво могат да окажат големи поражения, твърди се в статията, посветена на България и на подобни проблмеи в Европа.

"В момента сме във война. И ще я спечелим само ако превърне киберсигурността в нещо от първостепенна важност", казва Адам Левин, основател на фирма за киберсигурност.  

"Подобни инциденти не трябва да се случват в държавна институция. Изглежда така сякаш без особени усилия са извлечени данните на почти всички български граждани", твърди пред изданието Десислава Кръстева, адвокат, който работи с големи технологични компании по отношение киберсигурността им.

"Все още е рано да разберем какво точно е станало, но от политическа перспектива това е срамно за правителството", добавя Кръстева. А от CNN напомнят за срива на Търговския регистър миналата година. 

Преди дни се оказа и че базите данни на българите вече свободно текат в хакерски общности в цял свят. А малко по-рано през деня говорителят на НАП заяви, че периферните услуги на институцията също са в риск.

Обвиненият Кристиян Бойков преди дни коментира, че е спокоен, тъй като обвинението срещу него е само в четири реда. Финансовият министър Горанов пък заяви, че по-добре би било хакерът да им каже, че "са тъпи", вместо да го доказва с толкова сериозен и опасен акт. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com