Цветанов: Чума в България има в 7 населени места

5928
Цветанов: Чума в България има в 7 населени места
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че чумата по животните е установена в областите Ямбол и Бургас. Тя е локализирана в 7 общини и касае 30 хил. животни.

"Ако не се предприемат тези действия това би застрашило този поминък на много хора. В страната има 1 млн. и 300 хил. животни. В момента има умъртветни 4 хил., за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Оборота на парични средства в този бранш е около 1 млрд. лв. Ако не се предприемат действия попадаме в забрана от ЕК, която ще ни ограничи да бъдат изнасяни животни от страната", обясни Цветанов.

Полицейски постове на Шипка и на Прохода на републиката ще проверяват за заразени животни

От днес, 17 юли, на двата прохода в област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски пост...

Той призна, че трябва да има по-голяма информираност на обществото и в това трябва да бъдат включени и кметовете. Цветанов каза още, че обезщетенията ще се получат в рамките на седмица до 10 дни, като те ще са от порядъка на 140-190 лв. на животно в зависимост от породата. 75% от обезщетениетя могат да бъдат възстановени от ЕК.

Земеделският министър Румен Порожанов поясни, че минималното обезщетение за овца и коза е 190 лв. ако те са без селекционен контрол Ако подлежат на такъв контрол подлежението е не по-малко от 250 лв. като средното обезщетение било 327 лв. Земеделското министерство щяло да наеме компания, която да дезифенкцира оборите.

"Темата с оставката не е кой знае каква тема. В момента, в който премиера каже, всеки един министър може да си тръгне", каза Порожанов, по повод искането на Нинова за неговата оставка.

Вътрешният министър Валентин Радев изтъкна, че подобна чума идва за пръв път в Европа.

БСП поиска оставката на земеделския министър заради чумата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради заразата с чумата по овцете и козите в С...

"Има заболяване, уникално, такава чума по кози и овце има. Прочетох спекулации, част от хората, които живеят там, биват манипулирани, че няма такова заболяване. Това не е така. Има болест, опасно е за цялото животновъдство в България. Хората да разберат, че ще бъдат обезщетени. Да не се допускат спекулации с темата. Хора, които ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците. Въпросът е национален, дали ще спасим българското животновъдство. Всичко е точно като мерки, законно е. Мерките ще бъдат строги, но справедливи", каза Вилен Сидеров, лидер на "Атака" и шеф на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Според него властите трябва да бъдат поздравени за бързите действия, защото заразата е хваната навреме и ограничена в малък район. Той поясни, че Нинова е казала, че не приема действията на властите, но не е предложила нищо друго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com