Църквата още не е готова за окончателен договор с Върбакова за наем на имот в центъра на София

4567
Църквата още не е готова за окончателен договор с Върбакова за наем на имот в центъра на София
Снимка: БГНЕС

Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „Инерком“ ЕООД. Това става ясно от официална позиция на Софийската света митрополия по повод публикациите за делови отношения с фирмата на Гинка Върбакова.

Припомняме, че преди дни стана публичен предварителният договор между "Инерком" и Софийската митрополия. Според него Върбакова е щяла да плати 15 000 лева за наем на цели 2774 кв. метра в центъра на София.

Гинка Върбакова е щяла да плаща само 8,4 евро на квадрат за апетитен имот на църквата

15 000 лева за наем на цели 2774 кв. метра в центъра на София - толкова е щяла да плати фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" на Софийск...

Според информацията, за един квадрат цената е 8,4 евро, а наемателят е трябвало да даде 150 000 лева аванс. Имотът се намира на площад "Света Неделя" 16. Той е на седем етажа, като е точно на ъгъла на площада и улица "Съборна".

Съгласно договора се е предвиждало наемът да е за 10 години, като е имало опция да бъде удължен с още 40 години. Ако след половин век църквата няма други претенции, фирмата на Върбакова е можела да има безсрочен договор за наем на имота.

От Софийската света митрополия уточняват още, че Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице, не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „Инерком“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

Става ясно, че страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

Парламентарната комисия за ЧЕЗ ще търси кой стои зад "Инерком"

Кой стои зад сделката с купуването на активите на ЧЕЗ в България? На този въпрос ще трябва да отговори временната парламентарна комисия...

"На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „Инерком“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „Инерком“ ЕООД.

Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „Инерком“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП", заявяват още в позицията си, изпратена до медиите, от Софийската света митрополия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com