„Да запазим Корал“ иска спиране на изменението на плана за Царево

2200
„Да запазим Корал“ иска спиране на изменението на плана за Царево
Снимка: Facebook/Atanas Rusev

Сдружение „Да запазим Корал“ иска мораториум върху Изменение на Общия устройствен план (ИОУП)  на Община Царево и откриване на нова процедура след отмяна на извънредното положение в България, с изцяло преосмислено задание. В писмо на сдружението до министър председателя Бойко Борисов с копие до МРРБ, МОСВ и община Царево се казва:

„В плана са налице завишени площи на пясъчни плажове спрямо предимно горския и скалист бряг на общината, 54% увеличаване на застрояването на Синеморец – едно от последните места, крехък баланс, между незрелия инвестиционен климат от 90-те години до днес и деликатно опазена природа. Планът все още предпоставя строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори. Плажовете в общината са “нараснали” почти двойно спрямо 2008г., когато са били 344 /триста четиридесет и четири/ декара активна плажна площ, а в сегашния проект площта им вече възлиза на 602 /шестстотин и два декара/. Това увеличение “на хартия” води до увеличаване на капацитета на плажовете от 43 000 /четиридесет и три хиляди/ души до 75 000 /седемдесет и пет хиляди/ души, като дори де факто нивото на урбанизация по така процедирания план е за 140 000 /сто и четиридесет хиляди/ души или три пъти повече от действителния капацитет на плажовете.

В проекта се предлага мащабно ново застрояване от 5160/ пет хиляди сто и шестдесет/ декара при условие, че 62% от жилищата в общината в момента са необитаеми. С този подход природата и невероятния пейзаж от Варвара до Резово завинаги ще бъдат увредени и засипани от нови необитаеми сгради или по-страшно, недовършен груб строеж. Както е известно, вече изградените затворени комплекси на север от гр. Царево са собственост основно на чужди граждани, а не на местни жители. Те в голяма степен ограничават конституционно гарантирания достъп на българските граждани до морския бряг. Не е допустимо този модел да се мултиплицира и в южната част на общината. Незаконно е и предвиденото строителство върху площи, заети от дюни, независимо дали те са картирани и отбелязани като такива или това тепърва трябва да се направи, а знаем, че те конституционно принадлежат на държавата.

"Да запазим Корал": Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пазителите. За това призовава М...

Едно от най-ярките доказателства за неадекватността на плана дори извън контекста на международната ситуация, а днес с още по-голяма важност, е липсата на зона на специална устройствена защита около плажа за природосъобразен туризъм “Корал”. С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 15.03.2016 г. Народното събрание предприе първи стъпки за запазване на последните незастроени местности по Черноморието, за което Вие, г-н Премиер и Вашата партия имате директен принос като вносители и поддръжници на тази идея. При приемането на промените бе изтъкната нуждата от “опазване на последните няколко незастроени и незасегнати от безконтролна урбанизация плажове по българското Черноморие”. Основни цели в мотивите на вносителите бяха съхраняването на останалите няколко “уникални, кътчета природа за идните поколения” и запазването на “биоразнообразието в тези райони, повечето от които попадат в Натура 2000”. Проектът за изменение на ОУП Царево днес е в пълен разрез с тези обществени и далновидни законодателни усилия“.

От сдружението изтъкват още, че и за двамата инвеститори, с имоти зад плаж “Корал” важи принудителна административна мярка на министерството на околната среда и водите от 2014 г., потвърдена от Върховен административен съд в началото на 2018, която напълно забранява строителство в района. Близо 40 строителни разрешения за проектите зад плажа след поредица съдебни производства, отпадат като незаконосъобразни или нищожни. Природозащитниците напомнят още, че според ЗУЧК държавата би трябвало да одържави всички площи с дюни и те да станат "изключителна държавна собственост", каквито са плажовете по кадастрална карта към момента. „МРРБ можеше да пропусне да отрази дюните в имотите, ако не беше вниманието и работата на сдружението ни. Така или иначе тази малка стъпка, не е достатъчна за опазването на уникалния плаж, а само потвърждава тезата ни, че ОУП - Царево е необходимо да бъде отложен, с последващо преосмислено задание и нова процедура“, се казва в писмото.

Вижте още:

Жалба за 1.25 млрд. евро срещу фирмата, която иска да застрои Корал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com