„Да запазим Корал“ иска спиране на изменението на плана за Царево

2200
„Да запазим Корал“ иска спиране на изменението на плана за Царево
Снимка: Facebook/Atanas Rusev

Сдружение „Да запазим Корал“ иска мораториум върху Изменение на Общия устройствен план (ИОУП)  на Община Царево и откриване на нова процедура след отмяна на извънредното положение в България, с изцяло преосмислено задание. В писмо на сдружението до министър председателя Бойко Борисов с копие до МРРБ, МОСВ и община Царево се казва:

„В плана са налице завишени площи на пясъчни плажове спрямо предимно горския и скалист бряг на общината, 54% увеличаване на застрояването на Синеморец – едно от последните места, крехък баланс, между незрелия инвестиционен климат от 90-те години до днес и деликатно опазена природа. Планът все още предпоставя строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори. Плажовете в общината са “нараснали” почти двойно спрямо 2008г., когато са били 344 /триста четиридесет и четири/ декара активна плажна площ, а в сегашния проект площта им вече възлиза на 602 /шестстотин и два декара/. Това увеличение “на хартия” води до увеличаване на капацитета на плажовете от 43 000 /четиридесет и три хиляди/ души до 75 000 /седемдесет и пет хиляди/ души, като дори де факто нивото на урбанизация по така процедирания план е за 140 000 /сто и четиридесет хиляди/ души или три пъти повече от действителния капацитет на плажовете.

В проекта се предлага мащабно ново застрояване от 5160/ пет хиляди сто и шестдесет/ декара при условие, че 62% от жилищата в общината в момента са необитаеми. С този подход природата и невероятния пейзаж от Варвара до Резово завинаги ще бъдат увредени и засипани от нови необитаеми сгради или по-страшно, недовършен груб строеж. Както е известно, вече изградените затворени комплекси на север от гр. Царево са собственост основно на чужди граждани, а не на местни жители. Те в голяма степен ограничават конституционно гарантирания достъп на българските граждани до морския бряг. Не е допустимо този модел да се мултиплицира и в южната част на общината. Незаконно е и предвиденото строителство върху площи, заети от дюни, независимо дали те са картирани и отбелязани като такива или това тепърва трябва да се направи, а знаем, че те конституционно принадлежат на държавата.

"Да запазим Корал": Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пазителите. За това призовава М...

Едно от най-ярките доказателства за неадекватността на плана дори извън контекста на международната ситуация, а днес с още по-голяма важност, е липсата на зона на специална устройствена защита около плажа за природосъобразен туризъм “Корал”. С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 15.03.2016 г. Народното събрание предприе първи стъпки за запазване на последните незастроени местности по Черноморието, за което Вие, г-н Премиер и Вашата партия имате директен принос като вносители и поддръжници на тази идея. При приемането на промените бе изтъкната нуждата от “опазване на последните няколко незастроени и незасегнати от безконтролна урбанизация плажове по българското Черноморие”. Основни цели в мотивите на вносителите бяха съхраняването на останалите няколко “уникални, кътчета природа за идните поколения” и запазването на “биоразнообразието в тези райони, повечето от които попадат в Натура 2000”. Проектът за изменение на ОУП Царево днес е в пълен разрез с тези обществени и далновидни законодателни усилия“.

От сдружението изтъкват още, че и за двамата инвеститори, с имоти зад плаж “Корал” важи принудителна административна мярка на министерството на околната среда и водите от 2014 г., потвърдена от Върховен административен съд в началото на 2018, която напълно забранява строителство в района. Близо 40 строителни разрешения за проектите зад плажа след поредица съдебни производства, отпадат като незаконосъобразни или нищожни. Природозащитниците напомнят още, че според ЗУЧК държавата би трябвало да одържави всички площи с дюни и те да станат "изключителна държавна собственост", каквито са плажовете по кадастрална карта към момента. „МРРБ можеше да пропусне да отрази дюните в имотите, ако не беше вниманието и работата на сдружението ни. Така или иначе тази малка стъпка, не е достатъчна за опазването на уникалния плаж, а само потвърждава тезата ни, че ОУП - Царево е необходимо да бъде отложен, с последващо преосмислено задание и нова процедура“, се казва в писмото.

Вижте още:

Жалба за 1.25 млрд. евро срещу фирмата, която иска да застрои Корал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com