ДАМТН: Много от язовирите вече са с напълнен обем след проливните дъждове

1671
ДАМТН: Много от язовирите вече са с напълнен обем след проливните дъждове
Снимка: община Плевен

Валежната обстановката през последните 5 дни в страната беше тежка. Много язовири се изпускат контролирано, каза пред БНР инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор(ДАМТН). Кризисният щаб към агенцията наблюдава язовирите в страната.

„С много сериозно количество валежи в цялата страна, но кулминацията беше в Бургаско, Кърджалийско, Благоевградско. Много от язовирите са с напълнени обеми“, поясни Горновски. По думите му вече можем да бъдем спокойни.

Язовирите са създадени именно, за да поемат високата вълна. Ако не са тези съоръжения, щетите биха били много по-големи“, подчерта Петър Горновски.

„Твърдя, че на нашето ниво и отговорности имаме абсолютна координация с тези, с които работим“, допълни Горновски, визирайки координацията с областните управители, с Националния институт по метеорология и хидрология, със собствениците на язовири.

Горновски уточни, че има над 1 700 акта, съставени на собствениците, както и над 1100 наказателни постановления. „Създадохме и дисциплинирахме собственика и оператора на съответните язовири – да полагат грижи, да отделят финансови средства, за да ги поддържат.“

Започва контролирано изпускане на няколко язовира в област Плевен

В изпълнение на разпоредбите на чл. 142 от Закона за водите от „Напоителни системи“ ЕАД, клон Среден Дунав – Плевен п...

„Смятам, че сме направили неща, които не са направени 30 години. Голяма част от язовирите са строени 1955-а, 1960-та, 1970-та година. Има много критикари сега. 30 години нищо не е правено по тези язовири“, коментира инж. Петър Горновски в предаването „Преди всички“.

„Там, където виждахме, че има проблеми с финансирането на язовирите, ние бяхме тези, които предложихме промени в Закона за водите, вследствие на което се изгради това държавно предприятие – да се прехвърлят тези язовири от общините, които преди 30 години са им дадени в насипно състояние – да могат да се освободят общините, които не могат да ги финансират. Има затруднен процес – няма на много места документи за собственост, кадастрални планове, но върви процесът. Нещата от 3-4 години са променени в положителна посока“, отбеляза инж. Горновски.

Продължава класификацията на язовирите. Досега са класифицирани язовирите в 18 области, предстои това да се случи в още десет, посочи специалистът. Тази класификация ще заостри вниманието към потенциално опасните язовири.

Потенциално опасните язовири са така разположени, че при преливане, висока вълна или друго събитие биха създали проблем на местното население и инфраструктура, допълни Горновски. Язовирите за спешен ремонт са в друг списък, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com