Данаил Кирилов: Готови сме да поискаме дерогация, ако се наложат свръхограничения

4721
Данаил Кирилов: Готови сме да поискаме дерогация, ако се наложат свръхограничения
Снимка: БГНЕС

„Имаме подготвена нотификационна нота, има готовност представителството ни в Страсбург да я получи и да я задвижи, но към момента няма движение по нея“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на правосъдието Данаил Кирилов на въпрос дали страната ни е поискала временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение.

„Имаме готовност, към момента четири дирекции – по две в Министерство на правосъдието и в Министерство на външните работи, постигнаха консенсус да изчакаме, за да видим, ако се наложат свръхограничения, тогава да процедираме доклада, с който ние сме готови“, заяви още той, като допълни, че според проведения анализ би могло да се твърди, че има известно ограничаване на правото на свободно придвижване с оглед на предприетите карантинни мерки. „Към момента, съгласно логиката на член 15 в Конвенцията за защита правата на личността, ние сме в обема, в който държавата би могла да се отклони без да нарушава тези права. Тоест, към момента не сме в сериозно отклонение, в сериозна непропорционална диспропорция спрямо тази ситуация“, каза още Кирилов.

Данаил Кирилов: Нотификацията на България не прегражда пътя на жалби до ЕСПЧ

Подписал съм писмо до министъра на външните работи, тя е вицепремиер има и опит като правосъден министър, тя знае как да извърши нотифи...

„По тази причина, заедно с министър Захариева сме готови от една седмица с доклад пред Министерски съвет, който да одобри мандата евентуално за нотификация с варианти за искане евентуално и на дерогация. Не се нарушават 3, 4 или 5 неосновни права, единствено имаме съмнения, че би могло да постигнаха има негативна реакция единствено за правото на придвижване, което не е основно право“, уточни той.

Министър Кирилов заяви, че не е успял да слуша президента, но призова хората да са единни. „Нека да не объркваме хората, нека запазят дисциплината, да запазят увереността си, за да преборим с по-малко негативни последици създалата се ситуация“, допълни той.

Правосъдният министър съобщи още, че на неприсъствено заседание Европейската комисия е взела решение, с което прекратява процедурата по 9 наказателни директиви. По думите му те касаят множество престъпления, свързани със сигурността на финансовата система, както и  признаването и изпълнението на съдебните актове, с които се налага лишаването на свобода. „Броят на неприложените директиви намалява и нашата правна система е все по-интегрирана и е наравно с европейското право“, категоричен бе той.

Данаил Кирилов обяви, че се упражнява внимателен контрол над нотариусите и частните съдебни изпълнители, които нямат право да извършват действия, забранени им със Закона за извънредното положение, като публични търгове, запори и други. Той призова гражданите при нарушения да се обръщат към съда, както и директно към министъра или към съответната камара. Наблюдават се внимателно и вписванията в имотния регистър, както и всички действия на дежурните нотариуси. Данаил Кирилов обяви, че в първите дни на извънредното положение е имало повече вписвания, но с времето тази дейност вътрешно се е саморегулирала и към момента такива са едва по 5-6 на ден.

България иска временна дерогация на ЕКПЧ по време на извънредното положение

България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com