Дари живот: Търсят се донори на стволови клетки

2393
Дари живот: Търсят се донори на стволови клетки
Снимка: iStock/Guliver

Преди 15 години у нас е създаден Регистър за донори на костен мозък и стволови клетки. По този начин стана възможно извършването на трансплантации, когато в семейството на болния няма съвместим донор. Заради недостатъчния брой на донорите обаче са извършени само 260 такива трансплантации у нас, съобщава БНТ.

Националната телевизия разказва историята на Димитър. Едва на 23 години той се сблъсква с тежка диагноза – остра лимфобластна левкемия. Младият мъж изкарва 56 седмици на химиотерапия. "Самата химиотерапия поддържа организма, поддържа, но в някакъв момент самият организъм не е податлив на лечението и не го приема и финалът е смърт", каза Димитър Михайлов.

Добри резултати в експериментално лечение на COVID-19 със стволови клетки

Шестима пациенти в Израел с тежка форма на COVID-19 са показали подобрение на имунната система след експериментално лечение със стволов...

Имало е една възможност да бъде спасен - трансплантация на стволови клетки. Никой в семейството му не бил съвместим. И се наложило да чака месеци наред. "Като няма донори как да ви кажа – хората умират, имаше немалко случаи", казва Димитър Михайлов. Желаещите да станат донори у нас са малко. А даряването на стволови клетки не крие рискове за донора и много наподобява обикновено вземане на кръв от вената. Вземане на клетките се извърша само ако има съвместим пациент.

Биологът към Българския регистър на донори на стволови клетки в Александровска болница Цветелин Луканов разказва, че това е буквално казано генетичната информация, която е нужна, за да може на база на нея да се намери съответния донор, подходящ за пациента. Търси се както в българския, така и в световния регистър. И въпреки това в една трета от случаите не откриват съвместимост. “Именно поради това е важно повече хора да участват в регистрите, защото със сигурност за всеки един пациент някъде има съвместим донор, просто той още не се е записал в регистрите и съответно ние не го знаем“, казва Луканов. 

Съвместим донор за Димитър се намерил. Дори се запознали онлайн. "Марко се казва, от Германия. И той като мен обича да ходи по планините", споделя Димитър Михайлов. 6 години по-късно Димитър е жив и се чувства добре. От миналата година дори участва в маратони - за да вдъхнови потенциалните донори. Разбрал е, че важното е да успееш да завършиш състезанието. А понякога, за да получиш този шанс, някой трябва да ти подаде ръка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com