Демерджиев обеща развитие по случая с "Хемус" и стратегия срещу войната по пътищата

3431
Демерджиев обеща развитие по случая с "Хемус" и стратегия срещу войната по пътищата
Снимка: БГНЕС

 „Благодарен съм на всеки един служител от системата на МВР, за когото опазването на сигурността и живота на българските граждани е професионална чест и дълг“. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев по време на националното съвещание на МВР, което се проведе в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“.

На него присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури в министерството.

Демерджиев отговори на Рашков: Дошъл съм в МВР, за да довърша мутрите

"Всеки, който ме познава, знае, че никой не може да влияе на решенията ми. Дошъл съм в МВР, за да довърша мутрите, а не за да ги връщам...

„Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която за пореден път е свързана с отнемане на човешки живот и е причинила мъка, ме изпълва с гняв. Убеден съм, че на войната на пътя може да се сложи край. Заедно сме в това безумие. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата на пътя и застрашава човешки животи“, заяви Донев.

Той заяви още, че правителството ще направи всичко необходимо за „единодействие на национално и местно ниво в съпротивата срещу купения и контролирания вот“, което е една от задачите на МВР на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

Служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Иван Демерджиев заяви, че ще изисква МВР да се ръководи от принципа на законност в действията на всеки отделен служител. „Всеки, който спазва този принцип, ще има пълната подкрепа на ръководството и моята подкрепа. Всеки, който не го спазва – ще бъдем безкомпромисни към такъв тип прояви“, обяви той.

„Основната ни задача като служебен кабинет е да организираме провеждането на изборния процес – той трябва да протече спокойно и сигурно. Добре знаем какви са порочните практики. Ще използваме натрупания опит от предните два служебни кабинета. Този път ще изисквам да положим всички усилия да открием кои са лицата, които стоят зад тези практики – те да бъдат издирени и изправени пред закона“, каза Демерджиев.

Като най-важна тема той открои превенцията по отношение на престъпленията, свързани с войната по пътищата, битовата престъпност, с контрабандата и с ДДС измамите. „По отношение на ПТП сме разработили мерки. Идеята е не да провеждаме кампании, а стратегия, която да работи в краткосрочен и дългосрочен план. От нас се чакат резултати. Относно битовата престъпност - получихте указания по места да се установят тлеещите точки на конфликти, да се издирват данни за налично незаконно оръжие“, обърна се той към колегите си от МВР.

Борбата с купения вот и битовата престъпност са приоритетите на министър Демерджиев

Борбата с купения вот и битовата престъпност са приоритетите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, стана ясно от ...

Противодействието на незаконната миграция също е приоритет за Демерджиев. „Има увеличен натиск, не може да си позволим минаване на мигрантски потоци през страната и ще вземем всички мерки, за да задържим положението на границата“, обяви той.

„Ще осигурим всички условия като възнаграждения, материално осигуряване, дрехи и т.н. и ще изискваме едно нещо – резултати. Не защото те ще бъдат за институцията и за мен, а за българските граждани“, каза още министърът.

По-рано пред БНР Демерджиев обяви, че ще има развитие с разследването и делото за АМ „Хемус“, като определи случая за „много по-мащабен от двете настоящи съдебни производства". "Като не ги търси прокуратурата - трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие", обеща министърът на вътрешните работи.

"Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите“, отговори той на критиките на предшественика си в МВР относно рокадите в системата.

Демерджиев заяви, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова за незаконни, въпреки че Рашков смята, че не са незаконни.

Новият вътрешен министър отчете увеличение на миграционния натиск

За месец миграционният натиск се е увеличил с 24 процента, каза служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер по обществения р...

"Трябва да е ясно, че прокуратурата не може да се поставя под общ знаменател. Полицейските служители на много места работят добре с прокуратурата. Ако искаме резултати, трябва да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, готова да изпълнява функцията си. Това не означава, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има бездействие и дела на трупчета, напротив“, обяви Демерджиев пред БНР.

Днес стана ясно, че на националното съвещание на МВР ще се обсъдят на закрито три основни теми – изборите, резултатите от превенцията срещу престъпността и граничния контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com