Деница Сачева обясни какво предлага държавата на родители и бизнес по време на локдауна

11013
Деница Сачева обясни какво предлага държавата на родители и бизнес по време на локдауна
Снимка: БГНЕС

Това беше едно много трудно решение с много компромиси и притеснения от страна на всички колеги. Със сигурност ще се постараем през следващите 3 седмици да продължим всички мерки за подкрепа и да направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от помощ и да не оставим никой сам. Това каза социалният министър и вицепремиер Деница Сачева, която обяви кои икономически мерки ще действат в страната по време на наложения от петък вечер до 21 декември локдаун в България.

Решено: Локдаун без вечерен час

За бизнеса

Това, което продъжава, разбира се, са мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните, започна министърът.

Мярката 60/40 трябва да стане 90/10 или 85/15 веднага. Препоръката отправи вчера бившият финансов министър Симеон Дянков.

Има и нова помощ за затворените бизнеси, приета днес на Министерски съвет, обяви вицепремиерът. "Това е постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, осигурени на 8 часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лв. на ден. Още в петък, когато излезе постановлението в Държавен вестник, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи. На практика за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на служителите, по предоставен от работодателите списък на работниците. Те ще трябва да са в неплатен отпуск. Ще трябва да представят и банковите си сметки, така че АЗ да превежда директно на тях средствата.", каза Сачева.

С мярката правителството смята да подпомогне 50 000 души с отделени за това 50 милиона лв.

За тази мярка НСТС не се разбра на последното си заседание, но днес правителството я е приело. НСТС не се разбра за минималната заплата и за компенсациите от 24 лв. на ден

По време на брифинга икономическият министър обяви, че сектор "Търговия" остава изцяло отворен по време на локдауна и гарантира на бизнеса: Мерките ще важат САМО 3 седмици

За родителите

Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, знаете, че имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва бъде 915 лв. и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. минималната работна заплата, припомни Сачева.

Красимир Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварян...

Всеки, който иска, може още сега да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане, за да види условията, призова тя и коментира: "Критерият е доста висок, така че ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях, знаете, че са използвали вече своите платени отпуски. Разбира се, взели сме за база минималната работна заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който много от тях получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага и с която можем да облекчим именно тези 3 седмици до 21 декември."

"В готовност са и колегите от Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки и тя продължава, така че родителите в заетост (както се казва програмата) могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват следващият месец.", каза още Сачева.

Тъй като вероятно при училищата и детските градини затварянето ще продължи малко повече, призна социалният министър, тъй като ще има и коледна ваканция при тях. Те вероятно ще отворят след Нова година.

Продължава и плащането на 1000 лв. на всички медицински професионалисти

Тя е по ОП "Развитие на човешките ресурси" и до момента са изплатени 59 081 възнаграждания. Обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти.

Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите специалисти, каза тя.

Родителски организации с отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение в училищата

Редица родителски организации изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния...

Прогнозите на правителството са общо възнагражденията за медици да достигнат до 80 000 броя в 170 лечебни заведения.

Колко ще струва на държавата локдауна?

"Бързам да кажа, че мерките, които приехме днес, засягат общо 356 хиляди души.", уточни още вицепремиерът.

Обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона лв. Постановлението днес е за първите 50 милиона лв., но, разбира се, ние имаме готовност, ако се наложи да увеличим бюджета на това постановление. Тези 50 млн. лв. в момента се осигуряват по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси" и на механизма ReactEU, обясни Сачева.

Още: "Икономическият министър гарантира за бизнеса: Мерките ще важат САМО 3 седмици"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...