Десетки жалби във ВАС срещу заповедта на Ананиев за маските

5861
Десетки жалби във ВАС срещу заповедта на Ананиев за маските
Снимка: iStock/Guliver

Във Върховния административен съд(ВАС) са подадени над 60 жалби срещу издадената вчера и отменена днес заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски за лице на открити и закрити публични места. Основният аргумент на недоволните е, че заповедта е незаконна и че държавата не е осигурила условия за спазването й. Съгласно Закона за извънредното положение тези дела няма да се гледат веднага. Съдийската колегия на ВАС трябва да обяви в какви срокове жалбите ще получат отговор. Това съобщи Нова телевизия, а според други медии жалбите в съда вече са стотици.

Сред жалбоподателите са и известни столични адвокати, които призоваха в социалните мрежи и в личните си страници в интернет гражданите да ги последват.

Падна карантината в Банско

Точно в 19 ч. бе свалена карантината в Банско. Градът е първото българско населено място, което изтърпя двуседмична пълна карантина. Х...

Според тях заповедта противоречи на действащите закони, а държавата не е създала нужните условия, за да бъде изпълнена.

Адвокатите са категорични, че обявяването на извънредно положение не отменя действието на другите закони в България. Тези, които не са променени. Някои от адвокатската колегия припомнят Закона за ограничаване носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето: "На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето".

Законът беше приет през 2016 г. по предложение на ВМРО, за да се препятстват носенето на бурки и радикализацията на тема ислям в някои региони на страната.

Адвокат Николай Хаджигенов написа в личния си блог: Заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, защото създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.Според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети. Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише в жалбата си до съда адвокат Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне.

"Възраждане" поиска оставката на Кирил Ананиев и цялото правителство

Искаме оставката на здравния министър Кирил Ананиев и цялото правителство и то преди да са изтеглили поредния заем, който трябва да се ...

Хаджигенов иска да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска. 

Припомняме, че днес след остро обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха гратисен период до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят с маски. Глобата за неспазване на заповедта е 5000 лева. От щаба намекнаха, че вероятно размерът на санкцията ще бъде преразгледан. Ананиев отмени заповедта си "до постигане на консенсус в обществото".

Вижте още:

Ананиев: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com