Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

4165
Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради показния арест през април и последвалите го съдебни заседания. Това съобщава сайтът defakto.bg.

Преди време стана известно, че и другата задържана с нея - Биляна Петрова, е сезирала съда в Страсбург. Това стана чрез кантората в Прага на адвоката на Петрова - Ирен Савова.

Временният кмет на "Младост": Не съм виждал Иванчева да взима пари под масата

Аз не съм виждал Десислава Иванчева да взема пари под масата. Бизнесмени са идвали с оплаквания от администрацията, че не им се движат ...

По време на задържането им двете жени стояха в часове с белезници в центъра на София. На разследващите се наложи да извикат линейка, защото на Петрова ѝ прилоша. На снимка пък се виждаше как полицай запушва устата ѝ с ръка в един момент.

Евросъдът ще преценява както ареста на двете жени, така и съдебните заседания по постоянното им задържане под стража и отстраняването им от длъжност. Πo жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от експерти по европейско право, в който влизат юристи с научни титли от България, Германия и Франция. Основното оплакване в жалбите е за нарушаване правото на справедлив процес. От една стана, се споменава унизителното и нечовешко отношение по време на показния арест, неспазване на правото на ефективна защита и "закъснелия" достъп на адвокати до Иванчева и Петрова при задържането им, публичните изказвания на длъжностни лица, предварително внушаващи вината им, и др.

Друг пример е уволнението на Петрова като зам.-кмет на столичната община в съдебната зала, където течеше делото по прокурорското искане за временното отстраняване на двете жени. На 7 юни съдебният състав прекъсна заседанието, за да може юрисконсултът на общината да дойде и да връчи на Петрова заповедта за уволнението ѝ, издадена от временния кмет на района Румен Русев. Въпреки възражението на Петрова, че тя е в отпуск и не може да бъде уволнена, съдът прие това за факт и я насочи към административен съд, пред който може да оспори уволнението. Двете жени бяха с белезници в съдебната зала, където бяха вкарани по-рано - преди съдебния състав, за да говорят пред журналисти. След това белезниците им бяха махнати. Но този факт ще стане част от жалбите на двете жени до Страсбург. На 7 юни двете обвиняеми се оплакаха и че властите ги държали без храна и вода.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов e отправил питане до шефа на апелативния спецсъд, където бе заседанието на 7 юни, за поставените на двете жени белезници в различни периоди, докато са били в съдебната зала. Панов посочва, че поставянето на белезници на обвиняеми и подсъдими се регламентира в закон и това са случаите, при които съществува сериозни рискове за сигурността.

Пак протест в "Младост" - заради проект на замесен в скандала с Иванчева предприемач

В средата на следващата седмица – на 13 юни, от 19:00 часа ще се състои пореден протест срещу изграждането на нова сграда в столи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com