Десислава Танева е категорична, няма да има увеличение на цената на хляба

2228
Десислава Танева е категорична, няма да има увеличение на цената на хляба
Снимка: БГНЕС

"Това със сигурност е най-трудната жътва и най-трудната реколта от години насам. Климатичните условия, сушата, направи така, че житницата на България да пострада.В Добрич в момента се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. Добрич държи този печален рекорд. Средният процент добив за другите райони -  в Източна България се движи с между между 45 и 53 на сто по-ниски добиви. Най-засегнати обаче след Добрич са Силистра, Варна Бургас, Сливен и частично Ямбол. Това са областите с най—тежка ситуация по прибиране на пшеницата. В момента по данни от ДФ "Земеделие" сме на 55% от прибиране на пшеницата. Като цяло България е много голям производител... Ние запазваме качеството си на нетен износител, ако прогнозата беше за 5 млн. тона обявена в края на юни - нашите данни са, че вероятно ще има лек спад надолу, според браншовиците проблемът е по-голям, но като цяло оставаме добре. При общ добив дори под 4 млн.тона ние отново ще можем да изнесем над 3 млн. тона. Категорично няма данни да има увеличение на цената на хляба."

Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ по повод опасенията, че заради слаба реколта и проблеми с прибирането на продукцията се очаква увеличение на цената на хляба. По думите й категорично заради коронавируса няма да има по-високи цени на храните, свързани с пшеницата.

Танева: Очаква се 5,4 млн. тона реколта от пшеница

5,4 млн. тона пшеница е очакваната реколта тази година, обяви пред Радио Фокус – Сливен министърът на земеделието Десислава Танев...

Чака ли ни ново поскъпване на хляба, пита Костадин Костадинов (ВИДЕО)

"Не, няма такива данни, особено породени от коронавируса. При различни видове плодове можем да очакваме покачвания. Заради градушки, измръзвания и слани. От тях основно засегнати са кайсиите. 35% от продукцията е засегната на 100% от измръзвания. От градушките – близо 80 дка пропаднали от това, въпреки това още сме под нивата от миналата година", уточни още Танева.

В световен мащаб Черноморският басейн и Русия производствения запас ще бъде на много горни нива. Това на практика означава, че не трябва всички храни свързани с пшеницата да чакаме изменение. ЕС ще има намаление на реколтата– Румъния, Франция, Германия. Като цяло се очаква намаление с 10%, но предвидените за износ количества остават и няма корекции по тях, подчерта още Танева.

Потребителят да не очаква тежест, тя ще бъде изнесена от земеделските производители в засегнатите райони, категорична беше земеделският министър.

Танева обясни, че министерството подготвя мярка за подкрепа на сеитбата за следващата година именно заради загубите този сезон. Възнамеряваме чрез ДФ "Земеделие" да кредитираме семена и торове в по-голям размер от обичайното, каза тя. За целта е заделен общ ресурс от 15 млн. лв за сеитбата. "Тъй като в такава ситуация на суша не сме били. Имаме данни от НИМХ в 4-5 поредни месеца са паднали с 10 % от нормата дъждове. Това няма как да не се отрази на фермерите."

Климатичните промени ще намалят световните добиви на пшеница, ориз и царевица

Промените в климата ще намалят добивите на реколтите от ориз, пшеница и царевица. Това сочат изводите на екип от изследователи, публи...

Министърът не пропусна да изпрати послание на зърнопроизводителите - припомняйки как те възроптаха срещу създаването на Взаимоспомагателен фонд. "Ако този фонд е за суша, ние в момента по европейската мярка "Управление на риска", която при нас няма усвояване, защото няма годен бенефициент, щяхме да ги компенсираме." Тази ситуация трябва да им говори, че вместо да им дадем по 50-70 стотинки на декар както е сега, можехме да им помогнем повече, подчерта тя.

 

 

 

 

Опасения за лоша реколта от пшеница заради сушата

Сериозната суша през този есенно- зимен период ще доведе до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, са категорични зърнопроизво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com