Дичев: Трябва да се появи медиатор между различните групи протестиращи

1967
Дичев: Трябва да се появи медиатор между различните групи протестиращи
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се появи медиатор между различните групи на протестиращите. Някой, който да събере минималните искания на всички тези групи и на следващите избори, предсрочни или редовни, тези хора да излязат с обща платформа за голяма и сериозна конституционна промяна“.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Ивайло Дичев.

Протестът разби два мита за управлението на Борисов

Протестът наистина се променя като форма, но разочарованието остава. Той може да утихне през ваканционния месец, както утихва парламен...

„Говоря за медиация вътре в самите групи на протестиращите. Г-жа Корнелия Нинова и г-н Христо Иванов трябва да седнат и да се разберат какво те могат заедно да поискат. Те са много различни, имат различни искания, но все пак има нещо, което ги обединява в този момент. Това, например, е реформата в правосъдната система“, смята проф. Дичев.

Според него подобна роля би могъл да изиграе президентът Румен Радев, но той вече е станал страна в конфликта между институциите. „Къде по негова вина, къде по вина на прокуратурата, която просто го притисна до стената и го накара да се бори.

Президентът може би не е подходящ, тогава кой? Може би някой уважаван съдия, юрист. Може би някой политолог с международна слава. На ум ми идва Иван Кръстев, например. Може би журналист. Някой, който води дебати и умее да изслушва и да дава думата. Не знам, но трябва, на следващите избори, да има една голяма платформа, която да обедини различните движения за едно конституционно мнозинство, което да направи големите промени“, категоричен е професорът.

За него има няколко причини българската интелигенция почти да не участва в обсъждането на политическата обстановка в страната и продължаващите вече няколко седмици протести в София и други градове на страната.

„Първо – българската интелигенция е доста разделена, поради това, че се появи манипулативната според мен теза, че тези протести целят да върнат на власт БСП, да създадат президентска република и т.н. Активиран беше този антикомунистически рефлекс, който съсипа каузата на СДС още от 90-те години насам. Непрекъснато цепене, чистене, борба за идейна чистота. Сега отново чуваме призиви за лустрация и т.н. Този рефлекс в момента действа много силно и много хора се боят да вземат страна, мислейки, че тук става дума още за тази студена война, която водим вече 30 години“, сподели проф. Дичев.

Президентът: Готов съм със служебен кабинет (ВИДЕО)

Готов съм със служебен кабинет. Моята професия ме е научила да съм готов. Уважавам всички други професии, включително и на българските ...

Според него огромна вина за това имат и медиите, които често „заливат хората с лъжи и клевети“, както е характерно за всяка авторитарна система.

„Този нов авторитаризъм не е само български феномен. Вижте какво стана в Полша, вижте какво стана в Унгария. Вижте накъде тръгна най-голямата демокрация в света – САЩ. Новият авторитаризъм в какво се състои? В концентрация на икономическа мощ, невиждана досега. Медиите манипулират гражданите с целенасочена информация.

Таргетирано изпращане на информация към хората според тяхното психологическо състояние, социален статус и т.н. Това вече е една технология на манипулацията, която тепърва ще има да се борим с нея. Този нов авторитаризъм привлича на своя страната такива неща като възраждащата се религия. Вижте какво направи Ердоган, типичен представител на този авторитаризъм. Съвсем скоро той направи силен жест към своята религиозна общност. Цялата работа започна с атака срещу съдебната система, която беше обвинена, че служи на терористите, които пък са свързани с Гюлен.

Другият фронт беше битката с неправителствения сектор, който бил финансиран от чужбина. У нас същото нещо го искат т.нар. патриоти. Путин обяви неправителствените организации за чуждестранни агенти. Това е една серия от действия, имащи за цел да облъчат хората и да ги накарат да живеят в непрекъснат стрес и да подменят дневния ред на обществото“, коментира още професорът.

За пример той дава интервю на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в което застъпва тезата, че протестите били в подкрепа на гей-браковете. „Какви глупости! Откъде му дойде наум това нещо? Протестите са основно за реформа в съдебната система. Пълни глупости, но това нещо работи“, смята проф. Дичев.

Иван Кръстев: Големият проблем на Европа е времето

Големият проблем на Европа е времето: "До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, кой...

„Новият авторитаризъм произвежда фалшиви фронтове на битка и мобилизира страха на хората. Всяка криза, която се появи на хоризонта е добре дошла за тези хора. Така беше с бежанците, сега така е с COVID-19“, допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com