Димитров: Кметовете превръщат държавни земи в сметища и чакат да ги изчистим

2137
Димитров: Кметовете превръщат държавни земи в сметища и чакат да ги изчистим
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Казвам, че трябват промени в законите, защото ще имаме проблеми с неусвоени евросредства. Не сега. Аз изпълнявам законите в страната - такива каквито са. Аз проблеми нямам. Проблеми имат следващите управляващи и настоящите, ако искат да усвояват евросредства. Това каза пред БНТ министърът на екологията Емил Димитров по повод Закона за биоразнообразието.

Две години законът се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон, попита той.

Правителството поиска промени в управлението на Натура 2000

Национален орган за управление на мрежата Натура 2000 ще бъде министърът на околната среда и водите, а органи за управление на мрежата ...

Като скандалите са в министерство, което не е от управляващите, всичко е добре, констатира Димитров.

Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Има фирми, бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват. Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Ние трябва да направим инвентаризация. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Има разрешително за много малко отпадъци, някой е разрешил много повече. Ние правим национално турне на отпадъците в страната. Сега трябва да ги изравяме. Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени. , обясни Димитров.

Министърът разкри схемата за създаване и използване на нерегламентирани сметища в цялата страна като използва за пример Червен брях и друг проблем, касаещ община Върбица.Там има заровени опасни отпадъци, не е ясно кой ги е заровил.

"Държавата даде много пари да закрие местните сметища, които бяха рекултивирани и направени на регионални депа, които трябваше да изкарат 10-15 години. Взеха ги веднага на лична употреба. Заравят отпадъци от чужбина, несанкционирани в огромни строителства, включително и строителни заравят, и сметищата свършват още на 5 година. И стигаме до къде е държавата - вижте какво сметище. Кметовете обаче, за да им излезе по-евтино, си направиха местни депа, тайни, нови, за да не плащат те за почистването. И да не са в територията на общината, защото после общината трябва да го рекултивира. Всеки кмет търси къде има земи от държавата, горски фонд, от Натура, дай боже, да си направя депо,да го ползвам 1-2 години, и да си намеря еколог, който да звънне в София и да каже вижте какво депо. Да идем и да го изчистим. Точно това е във Върбица, дано само да не е в Натура 2000.", каза Димитров.

Не казвам дали е кмета, казвам, че сме заловили камион на общината. Правят си местни депа, след като ги напълнят, викат държавата да им ги изчисти и да ги рекултивира. Когато разбрах за това, казах, няма да се намесваме, докато не ги заловим. Това са отпадъци, които всички камиони и багери, които носят отпадъците, знаят кога е заровен боклука там, от кого е заровен, обясни екоминистърът за Върбица.

МОСВ: Спират се дейностите по проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите п...

Боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години. Върху него има многогодишни култури, с което е прикривано това нещо. Сега държавата трябва да изчисти. И тук главният прокурор е прав - не може разни бизнесмени да си заравят боклуците и после държавата да ги чисти.

Те са едно до друго със село Рупци, депото там още не е отворено. Какво място има европейски отпадък, който не се внася в България, заровен в страната?, попита Димитров.

Но каквато кола са ми дали, такава ще им върна, закани се екоминистърът за това, че управляващите не искат да променят закона за отпадъците. Искам да се промени закона, и още при първо нарушение да се отнема лиценз, преди беше след 2 акта, сега казват - нека има повторност. Това означава, че трябва да чакам 4 години. Никой не иска да я има тази безотговорност, но тя съществува. Какъвто ми е законът, аз така го изпълнявам, вдигна ръце екоминистърът.

Димитров обясни още, че отговорността на ръководеното от него ведомство не касае само разчистването на незаконни сметища, но и съхраняването на COVID отпадъци. Засега ние се справяме с това, подчерта министърът.

Относно напрежението с багерите на Рилските езера, Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства.

Според Ревизоро не било редно да дава становище за Алепу, БСП му поиска оставката

Не би било редно във вече започнато производство за Алепу да давам становища в каквато и да е посока. Това каза министърът на околната ...

В Рила багери не трябва да има – те са били спрени сутринта, щом охраната е видяла следите. Проектът е от 2014. Сега ще дойде прокуратурата и ще провери целият проект. Но какво спираме – попитах вчера премиера? Това е проект за три планини, като спрем Рила спираме ли и за другите планини – спираме само тази фирма или всички проекти. Там няма нужда от ОВОС, тука няма строителство. Някои казват спрете го искаме ОВОС. Дообре, но ще се окаже, че докато проектът стане – парите вече няма да ги има и Европа ще си ги е взела. Затова съм против действие под натиск, подчерта Димитров.

В крайна сметка сме държава на ЗКПЧ-тата и на партайгиносетата. Партийни функционери, които взимат решения и ги спускат на изпълнителната власт, без да се съобразяват с това трябва ли да стане, полезно ли е или не, обобщи Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com