Димитър Манолов: Увеличение на пенсиите с 40 на сто е възможно от догодина

14974
Димитър Манолов: Увеличение на пенсиите с 40 на сто е възможно от догодина
Снимка: БГНЕС

"Два от четирите варианта, представени от управляващите за индексация на пенсиите, вършат работа. Това са преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 година", заяви в "Още от деня" по БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него другите два варианта са “глупав и най-глупав".

Президентът на КТ "Подкрепа" поясни, че ако добавката от 50 лева е в пряка връзка с коронавируса, както беше съобщено и в което има смисъл – хората да могат да си платят лекарствата, но тя трябва да е временна. Забележките са, че за една пенсия от 250 лева са страшно много пари, докато за пенсия от 1200 лева 50 лева са никакви пари.

Председателите на синдикатите не изразиха явна подкрепа за протестите

Това с прокуратурата ми е най-странно и очевидно ние, българите, нямаме нагласата да имаме истинска съдебна система. Представяме си раб...

"Ако обаче това увеличение от 50 лева се предвижда да е трайно и да влезе в размера на пенсиите, тук вече почва да става леко глупаво. Най-глупаво е да бъдат увеличени само минималните пенсии по ред причини – първо, останалите пенсионери, които не получават минимални пенсии, ще бъдат засегнати от това, второ – ще се развалят съотношенията в размерите на пенсиите, които би трябвало да са във функция от осигурителния стаж и осигурителния принос на лицата", подчерта Димитър Манолов.

Според златното швейцарско правило, което според Манолов е било въведено у нас прекалено рано, пенсиите се увеличават с половината от годишния ръст на осигурителния доход и половината от инфлацията. „Заживяхме обаче в един свят без инфлация и пенсиите нарастват с незначителен процент“, отбеляза той. "Това, което би могло да се направи, е този механизъм, по който се увеличават пенсиите, да бъде променен така, че увеличението да става с увеличението само на осигурителния доход, което значи всяка година пенсиите да се преизчисляват", поясни президентът Димитър Манолов.

НОИ има два варианта за преизчисление през 2021 година, и при двата увеличението на пенсиите излиза с около 40% за всяка една. Според Манолов е възможно такова увеличение от 40%. И припомни, че пенсията не е подаяние, а резултат от това, което е правил човек през трудовия си живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com