Димитър Марков за фигурата на разследващия прокурор: Залитане в създаване на неработеща институция

2132
Димитър Марков за фигурата на разследващия прокурор: Залитане в създаване на неработеща институция
Снимка: Pixabay

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди внесените поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с фигурата на прокурора, който ще разследва главния прокурор. Поправките са внесени от управляващата коалиция след отправени критики и препоръки от Съвета на Европа, припомня БНР.

Кои са уязвимите места на така предложеното решение за контрол над действията на главния прокурор?

Поправките отстраняват някои недостатъци на първоначалното предложение, но въпреки това са необходими алтернативни варианти, смята Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

„Приемливи изглеждат поправките на поправките, доколкото коригират някои недостатъци в първоначалния вариант. Това е минимално подобрение на един вариант, който според мен е концептуално сгрешен, тъй като се върви отново в посока създаването на допълнителна институция, еднолична, с всичките недостатъци, които тя всъщност трябва да реши“, заяви той.

За пореден път управляващите „си измиват ръцете“ със създаването на институции, които в дългосрочен план се оказват неработещи, както е очаквано, категоричен е Марков.

„Управляващите за пореден път залитат в посока създаване на нови институции и нови хора, които трябва да бъдат овластени да решат някакъв проблем, въпреки че Съветът на Европа ясно даде да се разбере, че се търси механизъм в рамките на досегашната институционална структура в държавата, който да даде съответните правомощия и процедури, които да позволят този недостатък с липсата на възможност да се разследва главния прокурор да бъде решен.“

Даването на допълнителни правомощия на Висшия съдебен съвет като институция, която през годините многократно е доказала невъзможността си да решава наболелите проблеми в съдебната власт, е поредната стъпка към капсулирането на съдебната власт и нейното управление, коментира Димитър Марков пред БНР.

Спорът за спецпрокурора влиза в пленарната зала

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите подхващат на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), п...

За сметка на бързината ще се приеме вариант, който не е работещ, подчерта той.

„Под предлог, че трябва да се спазят някакви срокове и трябва да се отговори на критиките от страна на Европа ще се приеме вариант, който е компромисен, но за пореден път дава правомощия на институция, която не успя да убеди в способността си да взема адекватни решения.“

Съдиите и съдът трябва да разполагат с по-големи правомощия при решаването на проблема с разследването на главния прокурор, посочи Димитър Марков в отговор на въпрос как гледа на идеята, лансирана от експертни среди, съдия или прокурор ad hoc (за отделни случаи - бел. ред.) да могат да разследват главния прокурор.

„Тъй като в крайна сметка съдът, съдебната власт в лицето на съда, е тази, която трябва безпристрастно да решава подобни проблеми, когато възникнат, а не да се търсят други алтернативни варианти, каквито в момента предлагат управляващите.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com