Димов се изплаши от нов скандал и се отказа да изключва земи от парк "Витоша"

5694
Димов се изплаши от нов скандал и се отказа да изключва земи от парк "Витоша"
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа да отписва 10 дка от парк "Витоша", въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС). 

Припомняме, че на фона на протестите в защита на "Пирин" и споровете около бъдещето на ски зоната на "Витоша" от вчера (16 януари) набира скорост още един екоскандал - в първия брой на Държавен вестник за тази година е обнародвана заповед на Димов, с която се отписват 10 дка от територията на Природен парк "Витоша" (68134.2095.640 и 68134.2096.391 по кадастралната карта и кадастралните регистри на столицата). Става дума за два парцела от 7.9 дка и 2.5 дка.

Общината няма как да контролира концесионера на ски съоръженията на Витоша

Общината няма инструменти за контрол на това, дали работя съоръженията на Витоша. Вината за това е на мнозинството, което е продало акт...

Днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува съобщение, от което става ясно, че министърът оттегля своята заповед. Пред репортер на Actualno.com Димов заяви, че иска да се направят още проверки по случая.

От ведомството поясняват, че имотите са били изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г., с които беше отменен отказът на предходен министър на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Основание за оттеглянето на заповедта на Димов е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа за България". В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. С оглед максималната защита на обществения интерес и на природен парк "Витоша", министърът е решил да назначи повторна проверка за изясняване на случая, обясняват от МОСВ.

Историята

Нено Димов изключи 10 декара земи от природен парк "Витоша"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разписал в края на ноември месец 2017 г. решение, с което десет декара земя ще бъдат...

Източници на Actualno.com съобщиха, че собственик на един от имотите (68134.2095.640, бел. ред.) е певицата Белослава. Още преди години стана ясно, че тя е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк „Витоша“ обаче певицата се оплака, че може да го стопанисва единствено по предназначение.

През април 2011 г. Белослава сезира министър Нона Караджова с искане имотът ѝ да бъде изключен от парковите територии. Аргументът ѝ е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София. Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г. Белослава обжалва отказа и оспорването е прието за процесуално допустимо от съдебния съвет. Той отменя отказа на Караджова да изключи имота на Белослава от границите на парк Витоша. Съдът постановявя, че от МОСВ трябва да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава.

Източникът ни съобщи, че в другия имот (68134.2096.391, бел. ред.) също има любопитен собственик - търговско дружество за стотици милиони, собственост на Министерство на културата - "Аудио-видео Орфей" ЕАД. То е под шапката на министъра на културата и се занимава с производство, съхранение и разпространение на аудиовизуални продукти. Част от дейността му е и да предоставя технически условия и провежда практически занятия със студенти по кино от висшите учебни заведения.

В края на миналата година стана ясно, че ресорният министър Боил Банов е освободил съвета на директорите на дружеството. Поводът е установено след проверка тежко финансово състояние. За нови членове в съвета са назначени Даниел Хаджиев, Мая Грозданова и Иван Павлов. От тях за Даниел Хаджиев се знае, че е бил зам.-председател на Държавна агенция "Архиви", назначен по предложение на Божидар Димитров в качеството му на министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. В материал на bTV от 2015 г. бивш зам.-кмет на Ивайловград, в който е роден Хаджиев, го обявява за сивия кардинал, който дирижира решенията на местните общинари. Тогава Хаджиев отрича.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com