До 2026 година: По-многочислена армия, 34 бойни самолета и 90 танка

10823
До 2026 година: По-многочислена армия, 34 бойни самолета и 90 танка
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев

43 000 души въоръжени сили, от които 3000 да са в доброволния резерв, предвижда план за развитие на въоръжените сили до 2026 г. Той е подготвен от досегашния министър Красимир Каракачанов и публикуван за обществено обсъждане. Спрямо досегашната численост на въоръжените сили това е увеличение с около 6000 души и ще се върнат от нивото си през 2010 г., когато първото правителство на Бойко Борисов започна съкращения, пише 24 часа.

81% от състава на въоръжените сили трябва да са военнослужещи, което включва както армията, така и военни в структурите на пряко подчинение на министъра като разузнаване, училищата, ВМА и пр. Това означава, че военните ще са около 34-35 хил. души. Точната бройка на армията е тайна, но в момента според различни източници е около 20 хил. души. Това означава, че увеличението там ще е чувствително - с 10-15 хил., но заедно с 3000 резервисти. 45% от въоръжените сили ще са Сухопътните войски, предвижда планът, или само там ще има между 18 000 и 20 000 военни. Те ще разполагат с 90 танка, 410 бронирани бойни машини, 202 артилерийски системи и 18 дрона, става ясно от разчетите на военните.

Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

Докъде стигна модернизацията на армията ни, след като от години се говори и работи в три направления - военновъздушните ни сили, военно...

Засега не е предвидено купуването на нови танкове, а модернизация на произведените в СССР Т-72. Трябва обаче да бъдат закупени нови бронирани бойни машини, въпреки че търгът, организиран от екипа на Каракачанов, пропадна. Сухопътните войски имат основна отговорност за отбраната на България срещу нападение от друга държава. Предвидено е основната част от отбраната да е задача на бригада, което означава около 5000 души. България ще разчита за гарантиране на отбраната си на съюзниците от НАТО.

Основно Сухопътните войски ще участват и в мисии на НАТО зад граница. В плана е заложено максималната численост на рейнджърите ни да е 1000 души, а най-голямото подразделение зад граница да е батальон. Следващи по численост ще са военновъздушните сили. Те трябва да представляват 22% от общата численост на българските въоръжени сили, или около 8-9 хил. души. Предвидено е да имат 34 бойни самолета. Със сигурност до 2026 г. трябва да е напълно усвоен новият основен боен самолет F-16, но в плана не става ясно дали България ще закупи още осем F-16 към първите 8 изтребителя, за които вече бяха платени 2 млрд. лв.

ВВС също ще участват в мисии зад граница, но само с транспортни самолети и хеликоптери. 13% от въоръжените сили ще е флотът. Тук основният проект за модернизация ще е изграждането на дивизион подводници. Това означава, че България ще закупи поне две подводни лодки, колкото бе и предният дивизион. Освен за отбраната на страната и противодействие на терористични атаки въоръжените сили вече ще бъдат официално натоварени и с борбата с епидемии и инфекциозни болести, пише в началото на плана за развитието им. Задача пък става не само опазването на живота и имуществото на населението, но и на националните ценности. Какво точно е национална ценност, не става ясно от документа, подписан от вицепремиера от “Обединени патриоти” и военен министър в оставка.

Засега България няма да развива свои космически въоръжени сили. Темата стана актуална за армиите от НАТО, след като Космосът бе обявен за бойно поле. Страната ни обаче ще разчита на съюзниците си в Космоса.

Военните спряха търга за 1,2 млрд. лева за бронирани машини, ще произвеждаме български

Търгът за закупуване на 150 нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски е спрян. Това обявиха от Министерството на отбраната, цит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com