Доброволен отказ от българските традиции ли е да кръстиш детето си със западно име

4998
Доброволен отказ от българските традиции ли е да кръстиш детето си със западно име
Снимка: iStock/Guliver

Най-често срещаните имена в България съставляват около 20% от всички в страната. "Когато говорим за тенденции, най-обичаното име е Александър, а Георги е на първо място в Пловдивско.", каза в интервю за БНТ професор Анна Чолева-Димитров - ръководител на Секцията по ономастика (наука за значението, произхода и разпространението на имена) към Българска академия на науките (БАН).

Първенец в класацията на най-предпочитаните имена в България е Иван, като в последните 10 години тенденциите при избора, от страна на родителите, се запазват. Характерни за българската именна система при мъжете са още Божидар, Владислав и Владимир, защото от тях се образуват нови. Почти от всяко име може да се образува друго производно двуосновно, като например Светломир. В регистъра вече са записани имена, като Здравослав, Петрослав и Денислав.

6-те женски имена с най-силна ЕНЕРГИЯ

Името на човек е първото нещо, което научаваме за него при запознанството ни. Има имена, които се запаметяват в съзнанието ни и такива...

Съществува и човек с три малки имена. "Тези имена вероятно са се появили у нас, вследствие от хора, които живеят в западните страни, тъй като това е католически модел.", посочи професор Чолева-Димитрова. Тя смята, че тенденциите за двойните имена са, че те ще се увеличават все повече. По-често срещани са те при дамите, като вече двойни имен възникват и при мъжките. Например, Виктро-Емануел. Кейтлин, пък, напоследък сменя Катя. Мъжките имена са по-консервативни, защото когато се роди момче надеждите са, че то ще бъде продължител на рода. От скоро възниква и мода мъжете да носят типично женски имена и обратно, като например - Методия, Детелин, Фидан, Емонт, Джорджи, Лаура, Тимъти, Кери, Даймънт и други.

В последните години таблицата на традиционните имена е почти една и съща и само се разместват позициите с най-често срещаните имена. От началото на XX век се появява и името Ерик. Но в днешно време не се наблюдава увлечение по имена от сериали и филми, както е било преди. По-скоро родителите предпочитат да кръщават рожбите си на хора от шоу бизнеса и спорта. Напоследък се появяват мъжки имена, като Стан и Рафаел. От друга страна, все по-често българите предпочитат имена на владетели. Съществува дори лично име Кан - от титлата.

"Нашата именна система е трикомпонентна. Тя е установена след Освобождението на България и ползва руски образец. Цялата система е характерна за българите. Когато се каже Иван син на Петко, то е равностойно на - Петков син. И ето така се образува бащиното име. С наставка "ов" ние се различаваме от други народи и би било добре да се спазва. По принцип, не би трябвало тя да се премахва в бащино или фамилно име. Според закона се допуска да не бъдат поставяни наставка "ов" за мъжете и окончание "а" за жените, ако лицето е от друга народност, която не изисква това. Например, при арменските, еврейските и турските имена. Въпреки това, в един момент се установи, че може и без "ов". Така решиха българите. Но досега не е правено такова изследване за страната, а само за София.", съобщи директорът на Секцията по ономастика към Българска академия на науките.

Резултатите показват, че 10% от софиянци вече си записват децата без тази наставка. У нас има две основни тенденции - придържане към традицията в именната система на България, която се съставлява от около 25%-30% от хората, решили да кръстят децата си на роднини. В по-малките населени места традицията е запазена, докато нещата в София стоят малко по-различно. Другата тенденция, която се засилва в последно време, е безконтролното нахлуване на много чужди имена у нас, което според професор Чолева-Димитрова е "отказ от традицията и доброволен отказ от това, което ни различава като българи".

Зоринела, Нивалин и Урания-Мария: Новородените у нас се кръщават с невероятни имена

Родители в надпревара за най-екзотично име на наследника си. Новородените у нас се кръщават с все по-нестандартни и оригинални имена, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com