Доброволната казарма ще бъде въведена, премиерът и парламентът обещали

5020
Доброволната казарма ще бъде въведена, премиерът и парламентът обещали
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Доброволната военна служба в България ще бъде въведена. Това обяви в Смолян министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той коментира, че е получил уверението на премиера и парламента, че ще подкрепят първата стъпка от идеята - въвеждане на доброволна служба в продължение на 6 или 9  месеца, в зависимост от специалността.

Каракачанов каза, че продължава да настоява за казармата, защото смята, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. "Постоянно говорим за рисковете в света , в който живеем, те не стават по-малко, а за съжаление стават все повече. И за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече към границата на България", посочи военният министър.

"Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат на служба", добави вицепремиерът.

Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.

Калканджиева: Браво на Каракачанов - военно обучение трябва още в училище

Очевидно Жени Калканджиева подкрепя, при това с голям ентусиазъм, идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да се върне вое...

"Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, добави Каракачанов.

Военният министър предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на 6 месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.

"След като държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, Швеция, Финландия и Норвегия, които също връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки, отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион, значи те са по-глупави от нас ли, или така са решили да харчат пари?! Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова", коментира още Каракачанов.

"Когато преди 1300 години по тези земи сме живели на племена, не сме имали нужда от сигурност охрана и собствена армия и сигурно сме живели може би по-богато, но не по-сигурно. За да има държава, за да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала, и да няма армия", категоричен е той.

Говоренето, че нямаме нужда от армия, Каракачанов смята за глупост, повтаряна от "разни учени-недоучени, разбрали-недоразбрали", занимаващи се с политика.

Предвиждаме доброволна военна служба, заяви Каракачанов

В програмата за управление предвиждаме доброволна военна служба, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &bd...

„Няма държава в света, която икономическа да просперира и да няма собствена армия, служби за сигурност, полиция и то добре платени, мотивирани и подготвени. Може би някои от вас мисли за Швейцария, аз точно това предлагам швейцарската система да въведем - обучение на всички по кратко - 6 месеца, но след това резерв“, поясни Каракачанов.

Стана ясно още, че в национален план недокомплектът в армията е 5500 бройки.

"Ние сме отделили около 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1300 бройки по щат. Няма да играем на гоненица. Ние приехме националния план за увеличаване на разходите за отбраната с 2%. Както тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата. Смятам обаче за правилно целият сектор "Сигурност" - армия, полиция, служби за сигурност, да вървят в комплект. Не смятам, че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или прави протести. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията", заяви Каракачанов на въпрос дали и на армията ще отпуснат 100 млн. лв. като на полицията.

"Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицията. Аз никога не съм се стремил да разделям армия и полиция, не само защото съм вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, а защото смятам, че така е правилно. И когато се говори за възнагражденията в сектора "Сигурност", трябва всички да вървят комплект, да има равнопоставеност и еднаква мотивацията за всички", допълни министърът.

Каракачанов взе участие в Смолян в тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи, предаде Дарик.

Каракачанов: Военното обучение ще учи младежите как да реагират в екстремни ситуации

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-и и 12-и кла...

Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

Контингентът се отличаваше с нови униформи и обувки.

"Това ми бе един от първите ангажименти, курсантите да бъдат с нови такива и да се отличават от останалите. И униформите, и обувките са били една тема, която е била болна. Тема, от която някои хора във времето са се опитвали да бъркат в кацата с мед, а това е престъпление - от храната и дрехите на войниците, някой да си мисли да прави някои работи. Това е нещо, което трябва да се възстанови обратно като практика и от там нататък Щабът по отбраната мислят и за новите униформи", коментира вицепремиерът.

Каракачанов подари иконата на Свети Георги на командира на контингента полковник Георги Маргитин с пожеланието да бди над всички по време на мисията и им пожела всички да се завърнат живи и здрави в Родината си.

На контингента командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров подари специално изработено знаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com