Доц. Славов: Прокуратурата премина конституционните граници

1855
Доц. Славов: Прокуратурата премина конституционните граници
Снимка: БГНЕС

"Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция", така доц. Атанас Славов, експерт от Антикорупционния фонд, коментира пред БНР акцията на прокуратурата на "Дондуков" 2, при която бяха извършени претърсвания на кабинети в сградата на президентството.

Юристът е категоричен:"Имунитетът на държавния глава не е просто имунитет на лицето, което осъществява функциите на президент, а е имунитет, който се разпростира върху комуникацията на държавния глава, върху помещенията, където той осъществява функциите си. Учудвам се, че български съдии са издали подобни разрешения, но имайки предвид органите, от които са тези съдии - от Специализирания наказателен съд и от Военния окръжен съд - това не бива да ни учудва, защото тези съдилища не са известни със своята независимост".

Акцията на прокуратурата в президентството е преврат, смята адвокат

Бурна е реакцията в социалните мрежи след нахлуването на прокуратурата в президенството тази сутрин. Адвокат Николай Хаджигенов окачест...

Според доц. Славов прокуратурата целенасочено и последователно атакува президентската институция през последната половин година, прави се опит последователно да бъде уронен авторитетът на държавния глава. "Това вече не е юридическо действие, а е политическо действие, защото президентът има изключително важни функции по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - включително и прокуратурата - да атакува по този начин президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които осъществяват функции в президентската институция - секретари, съветници", коментира в интервю за БНР доц. Славов.

Той подчерта, че публичното поведение на прокуратурата трябва да е изключително прецизно и юридически обосновано, за да не оставя съмнения за селективен и политически подход към държавния глава.

"Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе извън конституционната си функция на държавно обвинение, а си присвоява функциите на раздава публично присъди, каквито по закон могат да издават само независимите съдилища", коментира още юристът.

По думите на експерта от Антикорупционния фонд критиката на президента Румен Радев към прокуратурата е напълно обоснована.

Десни и леви заедно на протеста в София, но се скараха в социалните мрежи

Десни и леви се обединиха на протеста в София, но се скараха в социалните мрежи. Освен възмутени от акциите на прокуратурата и казуса ...

Във връзка с огласените чатове на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, доц. Атанас Славов коментира: "Изнасянето селективно на комуникация на президента с когото и да било - независимо дали с бизнесмени, или с хора от неговата администрация - е нарушение. Това е процесуално нарушение, за което трябва да бъде търсена отговорност по силата на Закона за съдебната власт. Изнасянето на тази информация, обгърната във внушението, че те са извършили тежко престъпление, имаме нарушаване на презумпцията за невиновност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com