Две предложения на „ВОЛЯ“ в защита здравето и живота на децата минаха в комисия

1238
Две предложения на „ВОЛЯ“ в защита здравето и живота на децата минаха в комисия
Снимка: "ВОЛЯ"

Парламентарната група на ВОЛЯ продължава последователната си политика в защита здравето и живота на децата. Така две нейни предложения минаха днес на първо четене в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

„За пореден път ВОЛЯ доказа, че здравето на децата на България трябва да е национален приоритет. Ще продължаваме да го отстояваме“, коментира народният представител Полина Цанкова. Тя е вносител на промените в Закона за здравето, които предвиждат да се забрани продажбата, закупуването и предоставянето по какъвто и да е начин на енергийни напитки на лица до 18-годишна възраст. ВОЛЯ предлага още тези напитки да не се продават в училищата и в близост до тях поне на 50 метра, а за нарушителите да има глоби – от 300 до 500 лева при първо нарушение и от 500 до 1000 лева при повторно.

"ВОЛЯ" сезира ГДБОП за фалшиви профили на Веселин Марешки във Фейсбук

Политическа партия "ВОЛЯ" сезира отдела за киберпрестъпления в ГДБОП и екипа на Фейсбук по повод появили се фалшиви профили на лидера н...

„Нашето предложение е напълно в синхрон със законодателството на други държави-членки на ЕС. Румъния, Литва и Латвия вече са въвели забрана за употреба на енергийни напитки от деца. Имаме категорична подкрепа от българските институции, единни сме, че здравето на децата е национален приоритет и конституционно задължение. Експертите са категорични за пораженията върху детското здраве от консумацията на енергийни напитки – хиперактивност, затлъстяване, бъбречни проблеми, сърдечни проблеми, задух... Случва се и деца да попаднат в болница заради употребата на такива напитки. Доказано е, че те влияят като цигарите и наркотиците върху детското здраве. Не може да позволяваме това да се случва с децата ни“, допълни Полина Цанкова.

Второто предложение на ВОЛЯ, отново в защита здравето на малчуганите, е Законопроект за изменение на Закона за закрила на детето. В него партията на Веселин Марешки предлага да се забрани употребата, продажбата, както и предлагането, на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст. „Даваме ново определение на това какво е „изделие за пушене, различно от тютюн“. До момента те бяха тясно дефинирани и позволяваха на производителите да заобикалят закона чрез други вещества, различни от тютюна. ВОЛЯ обаче дава определение, което обхваща всички видове вещества и субстанции, неограничени от вида и процеса на консумиране. Така например изделия за пушене, които се изпаряват, към настоящия момент не са забранени, но има много проучвания, че вредят на здравето, а от там застрашават и живота“, коментира Пламен Христов, вносител на законопроекта.

„Като отговорни и загрижени народни представители, като родители, сме длъжни да направим всичко възможно, за да ограничим потреблението и на енергийните напитки, и на нетютюневите изделия за пушене“, допълни още Полина Цанкова.

Двете предложения на ВОЛЯ не бяха подкрепени в комисия единствено от депутатите на БСП, които за предпочетоха да пазят партийните си интереси, вместо да работят за тези на децата на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...