Две причини Сърбия да мълчи за Македония

16045
Две причини Сърбия да мълчи за Македония
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия остава единствената страна на Балканския полуостров, която не поздрави Македония и Гърция за сключения преди дни договор, с който се реши близо 30 годишен конфликт за името на южната съседка на Сърбия, съобщи "Болкан инсайт", цитиран от БГНЕС. 

Боян Клацар, ръководител на Центъра за свободни избори и демокрация заяви, че е много показателно, че все още няма публична реакция особено, след като Сърбия е важна страна в региона и още по-важна в отношенията между Македония и Гърция.

Сърбия готова да плати половин милион долара за среща с Тръмп

Не поставяме под съмнение въпроса дали трябва да се наеме някой да лобира за интересите на Сърбия в САЩ, заяви пред белградския вестник...

„Причините за липсата на официална реакция от Белград в този момент могат да се две. Първата са отношенията между Сърбия и Македония, които от началото на мандата на (министър-председателят на Македония Зоран) Заев не са особено добри и сме виждали много лоши двустранни отношения между тези две страни”, казва Клацар.

Правителството на Заев дойде на власт миналата година, сменяйки ВМРО-ДПМНЕ от властта, тъй като те не успяха да постигнат прогрес в преговорите с Атина.

През август 2017 г. Сърбия изтегли екипа на посолството си в Скопие, след като президентът на страната Александър Вучич заяви, че има „доказателство за груба външна намеса в сръбските институции” от страна на Македония, твърдейки, че има намесени и други „външни сили”, които не назова. Едва след като двете страни официално заявиха, че са подобрили взаимоотношенията си и отново са приятелски настроени, Белград реши да върне дипломатите си в Скопие.

Според Клацар втората причина за мълчанието от страна на Сърбия е фактът, че това споразумение за името ще разчисти пътя на Македония към членството й в НАТО.

Вучич и Тачи може да се срещнат отново в Брюксел

В неделя, 24 юни, е възможно да се състои нова среща в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи. Т...

„С подписването на договора се отваря пътя за членството на Македония в НАТО, което е предизвикателство за Сърбия, особено в контекста на нейните взаимоотношения с Русия и руските интереси на балканите”, казва Клацар.

„В крайна сметка изглежда, че правителството в Белград симпатизира повече на старото правителство на Македония, а не на новото”, заявява още той.

И партията на Вучич, и партията на бившия министър-председател на Македония Никола Груевски са част от Европейската народна партия, която приветства споразумението между Гърция и Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com