Две причини Сърбия да мълчи за Македония

16057
Две причини Сърбия да мълчи за Македония
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия остава единствената страна на Балканския полуостров, която не поздрави Македония и Гърция за сключения преди дни договор, с който се реши близо 30 годишен конфликт за името на южната съседка на Сърбия, съобщи "Болкан инсайт", цитиран от БГНЕС. 

Боян Клацар, ръководител на Центъра за свободни избори и демокрация заяви, че е много показателно, че все още няма публична реакция особено, след като Сърбия е важна страна в региона и още по-важна в отношенията между Македония и Гърция.

Сърбия готова да плати половин милион долара за среща с Тръмп

Не поставяме под съмнение въпроса дали трябва да се наеме някой да лобира за интересите на Сърбия в САЩ, заяви пред белградския вестник...

„Причините за липсата на официална реакция от Белград в този момент могат да се две. Първата са отношенията между Сърбия и Македония, които от началото на мандата на (министър-председателят на Македония Зоран) Заев не са особено добри и сме виждали много лоши двустранни отношения между тези две страни”, казва Клацар.

Правителството на Заев дойде на власт миналата година, сменяйки ВМРО-ДПМНЕ от властта, тъй като те не успяха да постигнат прогрес в преговорите с Атина.

През август 2017 г. Сърбия изтегли екипа на посолството си в Скопие, след като президентът на страната Александър Вучич заяви, че има „доказателство за груба външна намеса в сръбските институции” от страна на Македония, твърдейки, че има намесени и други „външни сили”, които не назова. Едва след като двете страни официално заявиха, че са подобрили взаимоотношенията си и отново са приятелски настроени, Белград реши да върне дипломатите си в Скопие.

Според Клацар втората причина за мълчанието от страна на Сърбия е фактът, че това споразумение за името ще разчисти пътя на Македония към членството й в НАТО.

Вучич и Тачи може да се срещнат отново в Брюксел

В неделя, 24 юни, е възможно да се състои нова среща в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи. Т...

„С подписването на договора се отваря пътя за членството на Македония в НАТО, което е предизвикателство за Сърбия, особено в контекста на нейните взаимоотношения с Русия и руските интереси на балканите”, казва Клацар.

„В крайна сметка изглежда, че правителството в Белград симпатизира повече на старото правителство на Македония, а не на новото”, заявява още той.

И партията на Вучич, и партията на бившия министър-председател на Македония Никола Груевски са част от Европейската народна партия, която приветства споразумението между Гърция и Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com